VOX POPULI

Šarec podira rekorde, Janševi SDS podpora še kar pada 

Objavljeno 17. februar 2019 19.10 | Posodobljeno 17. februar 2019 20.59 | Piše: STA, M. U.

LMŠ in Šarec sta ta mesec še okrepila vodstvo.

Marjan Šarec, predsednik vlade. FOTO: Voranc Vogel/Delo
LJUBLJANA – Po februarski javnomnenjski raziskavi Ninamedie Vox populi sta LMŠ in njen predsednik Marjan Šarec na lestvici strank in politikov še okrepila vodstvo. LMŠ bi volilo 31,3 odstotka vprašanih, SDS pa 11,6 odstotka. Delo Šarčeve vlade po februarski anketi kot uspešno ocenjuje 69,9 odstotka vprašanih. Ocena dela vlade je v tokratni anketi še precej zrasla v primerjavi z januarsko, ko je s 56,1 odstotka dobila do takrat najvišjo oceno od imenovanja. Kot neuspešno delo vlade ocenjuje 24 odstotkov vprašanih, 6,1 pa jih je odgovorilo z 'ne vem'.

SDS podpora še pada 

Januarja bi LMŠ volilo 18 odstotkov vprašanih, tokrat pa 31,3 odstotka. Medtem pa je podpora SDS z januarskih 16,9 odstotka padla na 11,6 odstotka. Na podlagi takšnih rezultatov bi glede na tiste volivce, ki so se opredelili, LMŠ imel v DZ 38 sedežev, SDS pa 14. Z 11 poslanci bi sledil SD, ki ga je v anketi izbralo 8,9 odstotka vprašanih. Za Levico se je opredelilo 6,2 odstotka vprašanih, kar bi ji prineslo osem poslancev, NSi pa bi 3,9-odstotna podpora prinesla pet poslancev. Po štiri poslance bi dobili Desus, SAB in SMC; prva dva je v anketi izbralo 2,9 odstotka vprašanih, SMC pa 2,7 odstotka. Druge stranke se v parlamentarne klopi ne bi uvrstile. Za SNS in SLS se je sicer opredelilo po 2,5 odstotka volivcev, 0,7 odstotka jih je izbralo druge stranke, 19,7 odstotka vprašanih je odgovorilo, da ne vedo, koga bi volili, 4,2 odstotka pa, da ne bi volili.

Na lestvici priljubljenosti politikov Šarec ostaja pred predsednikom republike Borutom Pahorjem, sledijo pa evropska poslanka Tanja Fajon, evropska komisarka Violeta Bulc, poslanka NSi Ljudmila Novak ter predsednik DZ in SD Dejan Židan.

V telefonski javnomnenjski raziskavi, ki jo za časnik Dnevnik in RTV Slovenija pripravlja Ninamedia, je sodelovalo 700 anketiranih, opravljena pa je bila med 12. in 14. januarjem.
Deli s prijatelji