VSI V VOJSKO

Janša bi uvedel obvezni vojaški rok, toliko časa bi morali služiti

Prvak SDS je znova udaril po vladajočih.
Fotografija: Janez Janša bi mlade v vojsko poslal za najmanj pol leta. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša bi mlade v vojsko poslal za najmanj pol leta. FOTO: Jure Eržen, Delo

Prvi mož SDS Janez Janša je na facebooku pozval k ponovni uvedbi obveznega služenja vojaškega roka. 

»Levičarske vlade so tako osiromašile in ponižale Slovensko vojsko, da nima nobene rezerve več. Vsaj za prihodnjih 10 let je tako nujna uvedba obveznega vsaj 6-mesečnega vojaškega usposabljanja. V letih 1991 in 1992 smo bili sposobni vzpostaviti tak sistem usposabljanja praktično iz nič v roku enega leta, danes bi morali to storiti bistveno prej,« je zapisal Janša, priložil pa rezultate ankete, ki je bila objavljena na straneh SDS. Več kot 60 odstotkov vprašanih je namreč na vprašanje, ali bi morala Slovenija ponovno uvesti obvezni vojaški rok, odgovorilo pritrdilno.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Preberite tudi: V Sloveniji obvezno služenje enoletnega vojaškega roka, pa ne samo za fante?!​


 

V vojsko vsi mladostniki, tudi dekleta

Janša pa ni prvi, ki je v zadnjem času pozival k tovrstnim ukrepom. Oktobra je takšen predlog prišel tudi iz vrst SNS. Poslanec Jani Ivanuša je takrat dejal celo, da bi obvezni vojaški rok uvedel za vse mladostnike, torej tudi dekleta, da bi morali takoj po zaključku srednje šole za eno leto v vojsko. »Takšno služenje bi mladim ne glede na spol koristilo tudi pri izboljšanju kondicijske pripravljenosti, v tem času bi se seznanili z osnovnimi varnostnimi in bivanjskimi vprašanji in se navadili na red in disciplino.«

Vlada se zaveda, da število slovenskih vojakov upada

Šarčevi tovrstnim pobudam niso preveč naklonjeni. »Vlada Republike Slovenije se v celoti zaveda težav, povezanih z upadanjem številčnega stanja tako poklicnih pripadnikov Slovenske vojske kot tudi pogodbenih pripadnikov njene rezervne sestave, kar je predvsem posledica večletnega zmanjševanja finančnih sredstev za vojaške potrebe. Zato velike napore vlaga v to, da bi se ta kadrovski primanjkljaj ustrezno zmanjšal oziroma uskladil z načrtovanim številčnim stanjem, kot ga določajo strateško usmerjevalni dokumenti države na področju obrambe,« so takrat na tovrstne pobude odgovorili v vladi, kjer o ponovni uvedbi obveznega služenja vojaškega roka za zdaj ne razmišljajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije