Kanada Indiji očita vpletenost v umor

Odnosi med državama so napeti; Kanada izgnala obveščevalnega atašeja indijskega veleposlaništva v Ottawi, Indija je v odgovor izgnala višjega kanadskega diplomata.
Fotografija: Ubiti Hardeep Singh Nijjar je bil zagovornik ustanovitve sikhovske države. FOTO: Chris Helgren/Reuters
Odpri galerijo
Ubiti Hardeep Singh Nijjar je bil zagovornik ustanovitve sikhovske države. FOTO: Chris Helgren/Reuters

Napetosti med Kanado in Indijo rastejo. Kanada je ta teden očitala indijski vladi, da je vpletena v junijski umor vidnega kanadskega sikha v Vancouvru, zaradi česar je izgnala obveščevalnega atašeja indijskega veleposlaništva v Ottawi. Indija očitke zavrača kot absurdne in je v odgovor izgnala višjega kanadskega diplomata.

Na srečanju med premieroma Kanade in Indije Narendro Modijem in Justinom Trudeaujem na nedavnem vrhu G20 v New Delhiju napetosti še niso bile tako očitne. FOTO: Evan Vucci/Reuters
Na srečanju med premieroma Kanade in Indije Narendro Modijem in Justinom Trudeaujem na nedavnem vrhu G20 v New Delhiju napetosti še niso bile tako očitne. FOTO: Evan Vucci/Reuters

Kanadski premier Justin Trudeau je v ponedeljek na izrednem zasedanju parlamenta dejal, da oblasti preiskujejo »utemeljene obtožbe« glede povezav indijskih agentov z umorom sikha Hardeepa Singha Nijjara v Britanski Kolumbiji. »Vpletenost kakršne koli tuje vlade v umor kanadskega državljana na kanadskih tleh je popolnoma nesprejemljiva kršitev naše suverenosti,« je poudaril Trudeau in pozval indijsko vlado k sodelovanju pri razreševanju zadeve. Kanadska zunanja ministrica Melanie Joly je kmalu zatem pojasnila, da je vlada že ukrepala in izgnala visokega indijskega diplomata. Imena ni izdala, je pa povedala, da je bil vodja izpostave indijske obveščevalne službe RAW v Kanadi.

Indija vrača udarec

Za podoben povračilni ukrep se je odločila Indija, ki je nekaj ur pozneje sporočila, da so višjemu kanadskemu diplomatu ukazali, naj zapusti državo. Za to so se odločili, ker da jih skrbita vmešavanje kanadskih diplomatov v indijske notranje zadeve in njihova vpletenost v protindijske aktivnosti, so sporočili z zunanjega ministrstva v New Delhiju.

Indija je iz New Delhija izgnala kanadskega diplomata. FOTO: Adnan Abidi/Reuters
Indija je iz New Delhija izgnala kanadskega diplomata. FOTO: Adnan Abidi/Reuters

Indija sicer zavrača vse očitke glede vpletenosti v junijski umor kanadskega sikha. »Obtožbe o vpletenosti indijske vlade v kakršno koli nasilno dejanje v Kanadi so nesmiselne,« je zunanje ministrstvo zapisalo v izjavi za javnost. Zagotovili so, da so demokratična država z močno zavezanostjo pravni državi. Spomnili pa so, da je Trudeau tovrstne očitke indijskemu premierju Narendri Modiju izrekel že ob robu nedavnega vrha G20 v New Delhiju.

Kdo je bil Singh

Hardeep Singh Nijjar, ki ga je Indija iskala zaradi terorizma, je bil junija ustreljen v predmestju Vancouvra, kjer živi večja sikhovska skupnost. Nijjar je bil glasen zagovornik ustanovitve neodvisne države sikhov, ki bi jo oblikovali iz delov Indije in dela Pakistana. New Delhi ga obtožuje, da je v Indiji organiziral teroristične napade, kar pa je sam vedno zanikal.

Indija se je pogosto pritoževala zaradi dejavnosti sikhov v tujini, predvsem v Kanadi, kjer je njihova največja diaspora. Bojijo se namreč, da bi lahko oživili separatistično gibanje, ki se zavzema za ustanovitev lastne države. Indijsko zvezno deželo Pandžab je v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja namreč že pretresalo nasilje separatističnega gibanja sikhov, v katerem je bilo ubitih več tisoč ljudi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije