TEHNOLOGIJA

Fantastične Sonyjeve mini slušalke

Brezžične slušalke Sony WF-1000XM5 s še čistejšim zvokom, učinkovitejšim ANC, novimi funkcijami in dolgoživo baterijo.
Fotografija: Brezžične slušalke sony WF-1000XM5 so udobne in ponujajo res odličen zvok. FOTO: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Brezžične slušalke sony WF-1000XM5 so udobne in ponujajo res odličen zvok. FOTO: Staš Ivanc

Kako izboljšati nekaj odličnega? Težko, a japonski inženirji so z novim modelom brezžičnih ušesnih slušalk WF-1000XM5 dokazali, da se da. Slušalke so manjše, lažje, udobnejše, imajo nove funkcije in razširjene ukaze z dotiki, še učinkoviteje aktivno odstranjujejo hrup iz okolice in imajo še boljši zvok s širšo zvočno sliko.

Manjše in udobnejše

Majhne, a izvrstne. FOTO: Staš Ivanc
Majhne, a izvrstne. FOTO: Staš Ivanc

Sonyjeve slušalkice so že na prvi pogled shujšale. Že polnilna škatlica je opazno manjša, pa tudi same slušalke so izgubile nekaj gramov in milimetrov: po uradnih podatkih so za petino lažje in za četrtino manjše od prejšnjega modela WF-1000XM4. V embalaži iz recikliranega papirja najdemo še napajalni kabel in tri dodatne komplete različno velikih silikonskih nastavkov za uho, pri čemer so dodali najmanjšega doslej. Izdelava je odlična, slušalke pa lepo in neutrujajoče sedejo v ušesni kanal.

Priročna aplikacija

Aplikacija ponuja veliko nastavitev. FOTO: Staš Ivanc
Aplikacija ponuja veliko nastavitev. FOTO: Staš Ivanc

Saj bi lahko slušalke s pametnim telefonom povezali samo prek bluetootha, a z aplikacijo Sony headphones se nam odpre solidna paleta nastavitev, od izenačevalnika zvoka (čeprav ga je najbolje pustiti pri miru) do nastavljanja aktivnega odstranjevanja hrupa iz okolice (ANC) oziroma zaznavanja zvokov, nastavljanja prostorskega zvoka, zaznavanja govornih ukazov in dotikov itd. Pa tudi sama jakost zvoka je prednastavljena precej tiho, kar hitro popravimo v aplikaciji. Novost je tudi sprejemanje klicev s kimanjem oziroma zavračanje z odkimavanjem, skratka, splača se malce poigrati z nastavitvami v aplikaciji.

Odličen zvok

Zvočna slika je široka, človek pa se kar ne more načuditi, kako dober in uravnotežen zvok pride iz tako majhnih napravic, in to tudi pri zelo frekvenčno nasičeni glasbi, kot so razne ekstremnejše zvrsti metala. Dejansko se bo vse, kar boste predvajali, slišalo odlično, ne glede na glasbeni slog. No, če je posnetek zanič, tudi WF-1000XM5 ne bodo delale čudežev, a pri kakovostnih posnetkih bomo slišali tak zvok, kakor so si ga zamislili glasbeniki in producenti. Dobro, kakovostne čezušesne slušalke so seveda sposobne predvajati še boljši zvok, a tile čepki so izvrstni. Visoki in srednji toni so kristalno čisti, basi pa uravnoteženi in jasno definirani. Morda bo koga motilo, da je basov morda nekaj manj kot pri kakih drugih slušalkah, a tam so bolj razmazani, pri XM5 pa definirani in razločni. No, ljubitelji bombastičnih basov se lahko z zvokom itak poigrajo v nastavitvah.

Učinkoviti ANC

Sonyjevci se hvalijo, da so aktivno odstranjevanje hrupa iz okolice v primerjavi s prejšnjim modelom izboljšali še za kakih dvajset odstotkov. In dejansko slušalke odlično izbrišejo zvoke iz okolice, pa naj gre za hrup na avtobusu, pralni stroj ali pa zvok tipkovnic v pisarni; tudi klepetavi sodelavci so dobro zadušeni. Izboljšano je tudi opravljanje klicev, pri čemer zna umetna pamet odlično odstranjevati zvok vetra; vdelali so tudi senzor, ki prek kostne prevodnosti zazna, kdaj govorimo.

Dobra baterija

Polnilna škatlica ima še za 16 ur energije. FOTO: Staš Ivanc
Polnilna škatlica ima še za 16 ur energije. FOTO: Staš Ivanc

Čeprav so slušalke in polnilna škatlica manjše, še vedno zdržijo osem ur uporabe z vključenim ANC, škatlica pa premore dovolj energije za še 16 ur delovanja. Če ANC ni vklopljen, pa zdržijo 12 oziroma skupno 36 ur. Baterija se tudi hitro napolni: če slušalke pospravimo v škatlico, bodo v treh minutah dobile dovolj energije za uro delovanja. Škatlica pa se lahko polni tudi brezžično. Prave vodoodpornosti sicer ni, a WF-1000XM5 bodo prenesle nekaj kapljic dežja. Skratka, odlično. Je pa temu primerna tudi cena, ki znaša cent manj kot 320 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije