Pedofilski duhovnik za zapahe

Bernard Preynat bo sedel pet let. Bil je vodja skavtske organizacije.
Fotografija: Branil se je, da mu dejanj nihče ni preprečil. FOTOgrafiji: Reuters
Odpri galerijo
Branil se je, da mu dejanj nihče ni preprečil. FOTOgrafiji: Reuters

Že od julija lani ne opravlja duhovniškega poklica, zdaj bo za kazniva dejanja tudi sedel. In sicer pet let, ker je pred desetletji zlorabil skupno kar 75 skavtov, je odločilo francosko sodišče. Tožilstvo je zahtevalo osem let zapora.
Philippe Barbarin je vedel za Preynatova dejanja, pa je molčal.
Philippe Barbarin je vedel za Preynatova dejanja, pa je molčal.

Primer zdaj 74-letnega Bernarda Preynata, ki uradno velja za najhujšega spolnega prestopnika v francoski cerkvi, je sprožil številne polemike, saj so se mnogi na obtožbe odzvali prepozno ali pa so jih zanemarili. Tako se je izkazalo, da je duhovnika pred roko pravice ščitil tudi lyonski nadškof Philippe Barbarin, ki ni prijavil spolnih zlorab, čeprav mu je te priznal sam Preynat; sodišče v Lyonu ga je marca lani obsodilo na šestmesečno zaporno kazen, prizivno sodišče pa je januarja letos kazen razveljavilo, češ da dejstvo, da kaznivih dejanj ni prijavil, ni kaznivo dejanje samo po sebi, pa čeprav je to grozljivo ravnanje. Barbarin je papežu nedavno ponudil odstop in se umaknil, Cerkev pa je Preynatu že lani poleti prepovedala opravljanje duhovniškega poklica. Za Preynatova dejanja, kot se je branil duhovnik sam, od leta 1960 vodja skavtske organizacije, so vedeli tudi številni kardinali, pa niso ukrepali, zato je vztrajal, da ne bi smel sam nositi vse odgovornosti.


Sojenje Preynatu, ki so mu kazen izrekli za zaprtimi vrati, je tako eden zadnjih odmevnih procesov v Franciji, kjer zaradi ukrepov za zajezitev širitve novega koronavirusa prelagajo številne postopke, tako bodo šele oktobra sodili upokojenemu kirurgu, obtoženemu spolnih zlorab in posilstva mladoletnih, 69-letni Joel le Scouarnec pa naj bi v tridesetih letih zlorabil najmanj 349 žrtev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije