NUS

To je moral biti šok: v kleti stare hiše v občini Trebnje tega res ni pričakoval

Posredovali so pripradniki enote za varstvo pred NUS Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije.
Fotografija: Foto: Dejan Javornik 
Odpri galerijo
Foto: Dejan Javornik 

Uprava za zaščito in reševanje navaja, da je v naselju Šmaver v občini Trebnje, občan v kleti stare stanovanjske hiše našel več neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Pripadniki enote za varstvo pred NUS Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so odstranili in na varno uskladiščili do uničenja devet ročnih bomb, pet kosov vžigalnikov topovske granate in topovsko granato kaliber 65 mm, vse avstrijske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne. Našli so še dve topovski granati kaliber 75 mm in kaliber 100 mm obe italijanske izdelave iz obdobja druge svetovne vojne.

Bombo našli pri adaptaciji hiše

Že ob 8.40 pa so na Cesti Goriške fronte v Šempetru pri Gorici, pri gradbenih delih, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno uskladiščila ročno bombo, z maso 1,2 kilograma, avstrijske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Popoldan ob 15.01 pa so v Baču pri Materiji v občini Hrpelje-Kozina, pri adaptaciji stanovanjske hiše našli ročno bombo italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije sta najdbo odstranila na varno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije