Sirca na silvestrovo končala v priporu

Omar in Mahmud Zahro sta v mazdi prevažala kar sedem iraških ilegalcev, med katerimi so bili štirje otroci.
Fotografija: Omarju Zahri 13 mesecev zapora in 450 evrov denarne kazni, Mahmudu Zahri pa leto dni zapora in 375 evrov kazni. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Omarju Zahri 13 mesecev zapora in 450 evrov denarne kazni, Mahmudu Zahri pa leto dni zapora in 375 evrov kazni. FOTO: Mavric Pivk

Pred sodnico Okrožnega sodišča na Ptuju Katjo Kolarič je nedavno potekal narok za izrek kazenske sankcije za 32-letnega Omarja Zahro in 25-letnega Mahmuda Zahro, Sirca z začasnim bivališčem v Nemčiji, kjer sta brezposelna in prejemata socialno podporo. Okrožna državna tožilka Klementina Prejac jima je očitala, da sta v sostorilstvu po predhodnem dogovoru in v sodelovanju z drugimi neznanimi storilci sedem Iračanov nezakonito spravila čez državno mejo in jih nato prevažala po ozemlju Slovenije. To naj bi storila za najmanj 500 evrov na osebo.

Omar kot voznik in Mahmud kot sovoznik sta 31. decembra ob 20.45 prek prehodnega mesta iz hrvaškega naselja Zlogonje v Slovenijo v naselje Meje (v občini Cirkulane) z osebnim avtomobilom mazda 6 z nemškimi registrskimi označbami prepeljala tri odrasle ter štiri otroke (v starosti od še ne enega leta do dve, štiri in pet let), dokler jih niso policisti ustavili v kraju Medribnik. Na zadnjem sedežu se je gnetlo kar sedem ljudi, in sicer trije odrasli, pri čemer sta dva imela v naročju vsak enega otroka, tudi med njima sta sedela še dva. Ker nista imela nameščenih otroških sedežev, sta obdolžena povzročila nevarnost za njihovo zdravje in življenje.


Obtožena sta na silvestrovo zvečer končala za zapahi, na sodišče pa so ju pripeljali iz pripora v Mariboru. Že na začetku naroka je sodnica prebrala sklepa o sprejetju priznanja krivde. »Glede na to, da sta oba obdolženca državljana Sirije, v kateri so dejansko vojne razmere, in sta že dlje bivala in delala na ozemlju EU, ter upoštevaje njuno priznanje izgona tujcev ne predlagam. Za oba pa predlagam podaljšanje pripora,« je v zaključnem govoru med drugim povedala tožilka. Zagovornika odvetnika Tomaž Alič s Ptuja in Igor Weindorfer iz Murske Sobote sta sodišče prosila, naj upošteva olajševalne okoliščine, predvsem priznanje krivde in obžalovanje ter da njuna varovanca oprosti plačila vseh stroškov postopka, saj je njun dohodek v tem trenutku socialna pomoč. Predlagala sta tudi obročno odplačevanje denarne kazni.

Sodnica je skorajda v celoti sledila tožilkinemu predlogu glede predlagane kazni ter Omarju Zahri izrekla 13 mesecev zapora in denarno kazen v višini 450 evrov, Mahmudu Zahri pa leto dni zapora, ki jo bo, enako kot Omar, prestajal na polodprtem oddelku Zavoda za prestajanje kazni zapora Maribor, ter 375 evrov denarne kazni. Obema so zasegli sim kartice iz mobilnih telefonov. V izrečeno zaporno kazen se jima šteje čas prestajanja pripora, tega so jima podaljšali zaradi begosumnosti.

Ker sta se obtožena odpovedala pritožbi, je sodba pravnomočna. Oba sta dejanje obžalovala in se Sloveniji, sodišču in tožilstvu opravičila in zahvalila za razumevanje. Posebej sta prosila za pomoč, da čim prej prideta v Nemčijo, kjer lahko zaradi svoje napake izgubita status begunca. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije