BODITE PREVIDNI

S kriptogoljufijami pobrali pet milijonov

Goljufije z lažnimi obvestili o dobičku pri investiciji v kriptovalute. Oškodovanci na račun prejmejo priliv, ki ga goljufi preusmerijo v kriptodenarnice.
Fotografija: Pogoj za izplačilo je namestitev programa za oddaljeni dostop, nakar nepridipravi upravljajo računalnik, vstopijo v spletno banko in ukradejo ves denar. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Pogoj za izplačilo je namestitev programa za oddaljeni dostop, nakar nepridipravi upravljajo računalnik, vstopijo v spletno banko in ukradejo ves denar. FOTO: Shutterstock

Z mariborske policijske uprave opozarjajo, da v zadnjem obdobju obravnavajo čedalje več goljufij z lažnimi obvestili o dobičku pri investiciji v kriptovalute. V letu 2023 je bilo do zdaj obravnavanih že okrog 190 primerov s skupno škodo okoli 5,1 milijona evrov.

Goljufija poteka tako, da goljufi kličejo na naključne telefonske številke in se lažno predstavljajo kot uslužbenci znanih menjalnic kriptovalut.

Dodatno opozarjajo

Oškodovancem običajno v polomljeni slovenščini z vzhodnjaškim naglasom zagotavljajo, da jih v virtualni denarnici čakajo sredstva v višini nekaj tisoč evrov. Pogoj za izplačilo teh sredstev je namestitev programa za oddaljeni dostop (Anydesk) na računalnik in/ali mobilni aparat. V nadaljevanju storilci upravljajo računalnik, vstopijo v spletno banko in ukradejo ves denar, ki je na voljo na računu.

»Dodatno opozarjamo, da sredstva v večini primerov prenakažejo na drug slovenski račun prejemnika, ki je običajno prav tako zaveden in prepričan o zaslužku s kriptovalutami, zato obstaja možnost, da bo na vašem računu dejansko priliv sredstev in s tem navidezen dobiček. Toda na koncu vsi v shemi ostanejo brez denarja, saj goljufi sredstva z bančnih računov nakažejo v kriptodenarnice, ki jih imajo pod nadzorom, zato do njih ni več mogoče dostopati,« so še dodali na policiji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije