SMRTONOSNA PAST

Bodeča žica bi kolesarju odrezala glavo

Intenzivna policijska preiskava zaradi žice, napete med drevesi na Pohorju. Smrtonosna past pred tekmami gorskih kolesarjev odmeva po vsem svetu.
Fotografija: Bodeča žica je bila ovita okoli dreves v višini glave. Foto: PU Maribor
Odpri galerijo
Bodeča žica je bila ovita okoli dreves v višini glave. Foto: PU Maribor

MARIBOR – Tekme svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu, ki bodo od danes do nedelje na Mariborskem Pohorju, so organizatorji 550.000 evrov vredne prireditve pričakali v veliki negotovosti, saj je nekdo v gozdu blizu proge med drevesi napel bodečo žico. Storilca iščejo mariborski policisti, a škoda je že povzročena, in to velikanska.
Bodeča žica je bila ovita okoli dreves v višini glave. Foto: PU Maribor
Bodeča žica je bila ovita okoli dreves v višini glave. Foto: PU Maribor

Na napeto žico sta na družabnem omrežju opozorila vrhunska tekmovalca. »Skoraj bi ostala brez glave,« sta na instagramu pod fotografijo zapisala brat in sestra, Britanca Kaos in Tahnee Seagrave, ena najboljših gorskih kolesarjev v spustu na svetu. Žica ni bila napeta na tekmovalni progi, ampak v neposredni bližini – le 10 ali največ 15 metrov od nje. Toda kolesarski asi ne trenirajo samo na uradnih progah in tako sta Londončana poskrbela za nadvse negativno reklamo, ki odmeva po svetu.
Maribor ta konec tedna gosti najboljše gorske kolesarje v spustu. Foto: Facebook
Maribor ta konec tedna gosti najboljše gorske kolesarje v spustu. Foto: Facebook

»Tekmovalci so se vozili tudi po poteh zunaj kolesarskega parka, kjer smo odkrili katastrofalno dejanje, saj je nekdo iz zlonamernih vzgibov nastavil oziroma napel čez progo žico v višini glave. To pomeni, da bi to lahko bilo usodno za marsikoga. Na srečo je žico našla ena izmed tekmovalk, ki se je vozila po teh progah,« je pojasnil Iztok Kvas, vodja tekmovanja in kolesarskih prog na Pohorju.
Napeta je bila le nekaj metrov od tekmovalne proge. Foto: PU Maribor
Napeta je bila le nekaj metrov od tekmovalne proge. Foto: PU Maribor

In nadaljeval: »Opravili smo ogled prostora s policijo in odkrili še eno past v neposredni bližini. To bomo zdaj še posebno strogo nadzirali. Seveda nam to dejanje ne gre skupaj z geslom Welcome Home (dobrodošli doma, op. p.), s katerim tekmovalce toplo sprejemamo v našem mestu. Na drugi strani potem doživijo takšen sprejem. Seveda so te objave preplavile spletne medije predvsem kolesarske srenje, kar nam v tem trenutku ne gre na roko.«


Da so tovrstna dejanja, ki so se v preteklosti že dogajala, a ne v takšni obliki, nesprejemljiva, je poudaril tudi direktor Marproma, ki upravlja Bike Park na Pohorju, Bernard Majhenič: »Dogodek z bodečo žico nam gotovo ni v ponos, saj se je UCI (Mednarodna kolesarsko zveza, op. p.) takoj odzval, ker je šlo za eno izmed najboljših tekmovalk na svetu. Iskreno povem, da imam cmok v grlu. Če bi se kaj zgodilo, bi to pomenilo konec kolesarjenja na Pohorju. To je preprosto nesprejemljivo.«

Vsi odgovorni za kolesarjenje na Pohorju so se strinjali, da je bila bodeča žica pritrjena tako, da bi lahko kolesarju odrezala glavo. A verjetno ni malo tistih, ki pomislijo, da žica ni bila namenjena le kolesarjem, ampak predvsem voznikom motokros motorjev, ki divjajo po pohorskih gozdovih. »Če dobijo človeka v naravnem okolju na motokros motorju, je kazen 25 evrov, če pa je na kolesu, kazen naraste na 40 evrov. Tako da ... Nekdo v tej državi je definitivno bolan,« še pravi Bernard Majhenič.


»Če govorimo o vožnji v naravnem okolju, je verjetno velika razlika med vožnjo z motokros motorjem in s kolesom,« je sklenil prvi mož Maproma. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije