BOKS

Uresničil grožnje in šokiral svet

Andy Ruiz ml. s tehničnim nokavtom premagal Anthonyja Joshuo. S senzacionalno zmago postal prvi šampion mehiškega rodu v težki kategoriji.
Fotografija: Andy Ruiz ml. (desno) je s takšnimi udarci spodnesel tla pod nogami favoriziranemu Anthonyju Joshui. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Andy Ruiz ml. (desno) je s takšnimi udarci spodnesel tla pod nogami favoriziranemu Anthonyju Joshui. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Ko je ameriški boksar mehiškega rodu Andy Ruiz ml. (33 zmag, 22 s k. o., 1 poraz) napoved(ov)al, da bo premagal britanskega šampiona Anthonyja Joshuo (22 zmag, 21 s k. o., 1 poraz), ga pravzaprav nihče ni jemal resno. Toda Uničevalec, kot se glasi vzdevek 29-letnega Kalifornijca, je včeraj v razprodanem Madison Square Gardnu v New Yorku uresničil grožnje in tako rekoč uničil mesec mlajšega Angleža, potem ko ga je kar štirikrat spravil na tla in z nizom natančno merjenih udarcev v sedmi rundi dokončno prisilil k vdaji. S prepričljivo zmago s tehničnim nokavtom je Ruiz ml. pred 20.000 gledalci prizadejal Joshui sploh prvi poraz v poklicnem ringu, mu odvzel naslove svetovnega prvaka po različicah IBF, WBA in WBO ter tako pripravil eno od največjih senzacij v zgodovini težke kategorije. Kakor je napovedal, je storil in šokiral (boksarski) svet.

Večje srce premagalo mišice

Verjetno so le njegovi najzvestejši navijači verjeli, da lahko preseneti 29-letnega asa iz Watforda, ki je od zmage nad ukrajinskim zvezdnikom Vladimirjem Kličkom (64 zmag, 53 s k. o., 5 porazov) konec aprila 2017 na stadionu v Wembleyju veljal za absolutno št. 1 v kraljevski kategoriji. Toda vnovič se je pokazalo, kako se lahko v boksu, v katerem nemalokrat že en udarec spremeni potek obračuna in odloči zmagovalca, marsikaj postavi na glavo. V korist Ruiza ml. ni govorilo prav veliko stvari: favoriziranemu Joshui se je postavil po robu kot rezervist, ki je šele pred mesecem sprejel dvoboj namesto dopingiranega rojaka Jarrella Millerja (23 zmag, 20 s k. o., 1 neodločen izid, brez poraza). Za nameček je Uničevalec s 188 centimetri skoraj za glavo nižji od angleškega pobiralca davkov (198 cm), da velike razlike v telesni zgradbi sploh ne omenjamo. Medtem ko Joshua, ki se lahko med drugim pohvali z naslovom olimpijskega prvaka iz Londona 2012, z izklesanim telesom velja za prototip vrhunsko pripravljenega športnika, je Ruiz ml., ki – mimogrede – si reče mali debeluh, daleč od tega. Vendar ima očitno precej večje srce, ki v ringu pač igra pomembnejšo vlogo kot mišice.

Ruiz ml.: Le nebo je meja

Poraženi AJ se tako v svojem prvem dvoboju v ZDA še zdaleč ni proslavil, in to je, razumljivo, zelo obžaloval. »Boks je težak šport. Čeprav sem trdo garal in vedel, kaj si želim, tega nisem dobil. Ob tej priložnosti bi se rad opravičil vsem prijateljem in privržencem, ker sem jih razočaral. Toda izgubil sem proti zelo dobremu borcu, ki si zasluži vse spoštovanje,« je Joshua, ki je sicer že pred včerajšnjim spopadom pogledoval proti sanjskemu obračunu z neporaženim ameriškim šampionom združenja WBC Deontayjem Wilderjem (41 zmag, 40 s k. o., 1 neodločen izid), športno čestital krvniku in glede svoje prihodnosti navrgel: »Zanimivo bo spremljati, kaj bo prinesla ...« Nasprotno so se Ruizu ml. s tem podvigom odprla vsa vrata. »Zahvalil bi se rad bogu, ki mi je podaril to zmago. O njej sem dolgo sanjal, zanjo sem dolgo garal. Sploh ne morem verjeti, da sem si uresničil sanje,« je od silne sreče kar žarel prvi svetovni prvak mehiškega rodu v kraljevski kategoriji, ki je ob tem še pribil: »Le nebo je meja!« 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije