NOGOMET

Ne Bošnjak, Benjaminu Šešku sta gol ukradla Nizozemca

Real Madrid v prvi tekmi osmine finala lige prvakov trpel v Leipzigu. Manchester City je z nogo in pol že v četrtfinalu.
Fotografija: Benjamin Šeško je zabil kasneje razveljavljeni gol v 79. sekundi, pozneje mu je veselje preprečil odlični ukrajinski vratar v Realovih vrati Andrij Lunin. FOTO: Odd Andersen/AFP
Odpri galerijo
Benjamin Šeško je zabil kasneje razveljavljeni gol v 79. sekundi, pozneje mu je veselje preprečil odlični ukrajinski vratar v Realovih vrati Andrij Lunin. FOTO: Odd Andersen/AFP

Mojstrovina Brahima Diaza je odločila prvi dvoboj osmine finala lige prvakov med Leipzigom in Realom. Kraljevski klub je preživel gostovanje in tudi obstreljevanje slovenskega mladeniča Benjamina Šeška, ki je bil z naskokom najnevarnejši napadalec pri domačih in tudi največji nesrečnik.

Že v 97. sekundi je dosegel gol, a je bil razveljavljen. Povratna tekma bo 6. marca v Madridu, rezultat tudi nemški klub ohranja pri življenju, medtem ko je branilec naslov evropskega prvaka Manchester City z zmago v Københavnu (3:1) praktično že četrtfinalist.

Po lepem preigravanju je Brahim Diaz sprožil neubranljiv strel za minimalno Realovo zmago. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Po lepem preigravanju je Brahim Diaz sprožil neubranljiv strel za minimalno Realovo zmago. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Polemike o razveljavljenem Šeškovem golu – zaradi ofsajda ali prekrška nad vratarjem? – so se zavlekle še v včerajšnji dan. Glavni sodnik Irfan Peljto ni bil odločilen jeziček na tehtnici za presojanje spornega položaja, temveč nizozemska VAR sodnika, ki sta po madridskem okusu usmerila Bošnjaka. Realov tabor je bil enoten in pritrdil sodniški odločitvi, a se je njihovemu prepričanju postavil po robu lansko leto upokojeni španski sodnik Mateu Lahoz.

»Razveljaviti gol je bila norost. To ni nogomet,« je povedal nekdanji sodnik in strokovni komentator pri Movistar +. »Na igrišču si lahko zmeden kot športnik, a VAR je tu za takšne stvari. Moramo biti pošteni, če bi se to zgodilo španskemu moštvu, bi se držali za glavo,« je še jasno dodal.

Šeško, vedno Šeško

Še najmanj se je z najbolj spornim trenutkom na tekmi ukvarjal prav največji osmoljenec, jeseni še rezervist in fant, o katerem se je dvomilo, zdaj pa je že ena od osrednjih tarč velikanov za prihodnost.

»Dobro smo igrali in se ustrezno pripravili. Potrdili smo, da smo zelo kakovostna ekipa. Upam, da bo na drugi tekmi bolje,« je povedal v drugem delu sezone najučinkovitejši Leipzigov nogometaš, ki je izpostavil spodbudnejšo podrobnost. »Prihajam v priložnosti, le še zadeti moram. To je pomembno za moštvo, za zmage,« se zaveda v tej sezoni LP strelec dveh golov (oba je zabil Young Boys), ki je igral na vseh sedmih tekmah in prvič vseh 90 minut. Letos še ni izpustil tekme.

»Šeško, vedno Šeško,« je bil del zapisa v Leipziger Volkszeitung, ki je nazorno opisal vlogo slovenskega čudežnega fanta iz Radeč. Vzhajajoča evropska zvezda je imela v prve pol ure v nogah »šah-mat« za kraljevi klub iz Madrida. Ni imel sreče, kot pri spornem trenutku iz 2. minute, ko je z glavo poslal žogo v prazno mrežo, ali pa je njegove »izstrelke« ustavil eden od dveh junakov pri oslabljenem, a še vedno favoriziranem tekmecu, ukrajinski vratar Andrij Lunin.

Kljub minimalnem porazu po golu in vrhunski samostojni akciji Diaza – pri športnem dnevniku Marca so mu ob Luninu dali najvišjo oceno, tri zvezdice, Šešku pa dve, – v slogu Lionela Messija je bil slovenski biser eden od srednjih mož prve bitke. Po 90 minutah se še zdaleč ne zdi odločena. Toda velja biti realen, na stadionu Santiagu Bernabeu bo Real še večji favorit, bržčas močnejši za poškodovanega prvega strelca Juda Billinhghama, za katerega je bila torkova tekma kot naročena. V bliskovitih nasprotnih napadih je Vinicusu ml. in drugim »peklenščkom« vselej zmanjkal mož, ki bi postavil piko na i. To bili bil prav Anglež.

»V Madridu nas čaka še en korak pri razvoju moštva in želimo se pokazati v čim boljši luči proti najtežjemu tekmecu,« je pogled v povratni dvoboj usmeril 47-letni domači trener Marco Rose. »Previdni moramo biti. Leipzig je tekmec, proti kateremu trpiš,« pa je po svojem tretjem gostovanju v Leipzigu – prva je imel v bundesligi kot Bayernov trener – povedal izkušenejši trenerski kaliber najvišjega formata Carlo Ancelotti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije