SPIDVEJ

Diskvalifikacija se mu zdi pretirana

Mateju Žagarju ni šlo na dirki spidvejskega SP v Vroclavu. Zbral je tri točke za predzadnje mesto in še lovi elito osmih.
Fotografija: Mateju Žagarju se na ovalu v Vroclavu, ki mu sicer zelo ustreza, ni izšlo. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Mateju Žagarju se na ovalu v Vroclavu, ki mu sicer zelo ustreza, ni izšlo. FOTO: Jože Suhadolnik

VROCLAV – Matej Žagar je na peti postaji svetovnega prvenstva v spidveju v Vroclavu ostal brez polfinala, potem ko je v petih vožnjah zbral le tri točke. Zmagal je domačin Bartosz Zmarzlik, Žagar je bil 15., predzadnji. V finalu je Zmarzlik slavil pred Slovakom Martinom Vaculikom, tretji je bil Danec Leon Madsen.

Olimpijski stadion v Vroclavu je po 12 letih gostil dirko za VN Poljske. Na veselje domačih navijačev je preizkušnjo dobil eden od petih poljskih predstavnikov. Žagarju ni šlo po načrtih, saj je bil precej oddaljen od želenega polfinala. V petih vožnjah je dobil le tri točke za tri tretja mesta, prvo je končal brez točk na zadnjem, v svoji drugi pa ostal brez uvrstitve, potem ko je trčil s Švedom Antoniem Lindbäckom. Sodnik ga je namreč diskvalificiral. Ljubljančan je v prvem zavoju s sprednjim kolesom za hip izgubil stik s podlago in nesrečno zadel Lindbäcka, ki je padel. Žagar se po diskvalifikaciji ni več sestavil, tudi na tokrat nepričakovano zelo trdi stezi, ki je niso zmehčala niti številna polivanja z vodo, je pa vozil z nekoliko spremenjenimi nastavitvami motorja. V nadaljevanju je trikrat osvojil tretje mesto, kar pa je bil slab obliž na rano na ovalu, ki ga ima sicer v odličnem spominu. Tukaj je leta 2006, v svoji prvi sezoni v seriji SGP, osvojil odlično tretje mesto, še pred tem leta 2004 pa tudi tretje mesto v finalu svetovnega prvenstva voznikov do 21 let in s tem svojo še vedno edino kolajno na SP.

Pričakoval opozorilo

Žagar je zaradi klubskih obveznosti izpustil petkove kvalifikacije in tako ostal brez možnosti, da bi si priboril ugodno izhodišče za izbiranje startnega položaja. Dan pred tem je namreč vozil v Lublinu za svoj profesionalni poljski klub Czestochowa. Tam je blestel z 12 zbranimi točkami, a dobre forme ni prenesel na oval v Vroclavu. »Po dirki v Lublinu sem se kljub izpuščenemu treningu nadejal, da bo dirka v Vroclavu potekala povsem drugače, saj mi oval sicer izjemno ustreza,« je povedal Žagar. »Trk z Lindbäckom, ki mu je sledil padec, predvsem pa diskvalifikacija, sta nam v ekipi podrla načrte. Nagnil sem se rahlo nazaj, da bi še pridobil hitrost v zavoju, a mi je sprednje kolo zaradi majhne grbine na stezi nekoliko privzdignilo. Za trenutek sem izgubil kontrolo, Antonio je bil blizu in nisem se mu mogel več izogniti. Je, kar je, vesel sem, da je z njim vse v redu in da se ni poškodoval. Pričakoval sem opozorilo, diskvalifikacija pa se mi zdi pretirana. Tako se moram ob vsem skupaj precej slabe volje vrniti domov z vsega tremi točkami in že narediti nov načrt, kako se v tej sezoni povzpeti do pomembnih mest, ki mi bodo zagotovile obstanek v eliti tudi v prihodnje,« je dodal. Žagarja in druge tekmece zdaj naslednja dirka čaka v Malilli 17. avgusta in bo že pomenila začetek druge polovice letošnjega boja za naslov svetovnega prvaka, v katerem si trenutno z 61 točkami prvo mesto delijo kar trije tekmeci: Bartosz Zmarzlik, Rus ​Emil Sajfutdinov ter Danec Leon Madsen. V Malilli je bil Žagar lani zadnjič na stopničkah, saj je tam osvojil drugo mesto. Trenutno v svetovnem prvenstvu zaseda 13. mesto s 30 točkami, do osmega, drži ga Poljak Maciej Janowski, ki zagotavlja obstanek med elito tudi v sezoni 2020, pa ga vseeno ne loči preveč, vsega šest točk.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije