Z motorjem se je za dušo vozil okrog hiše

Čez dober mesec se bo na Poljskem začela elitna liga v spidveju. Slovenski as Matej Žagar bo tam letos branil barve ekipe iz Lublina.
Fotografija: S svojimi najmlajšimi navijači – otrokoma in nečakoma FOTO: Team Žagar
Odpri galerijo
S svojimi najmlajšimi navijači – otrokoma in nečakoma FOTO: Team Žagar

Najboljši slovenski spidvejist Matej Žagar bo že kmalu spet zajahal svojega jeklenega konjička. Čez dober mesec bodo namreč poljski prireditelji prižgali zeleno luč za začetek svoje elitne lige, v kateri je zdaj 37-letni dirkač iz Črne vasi na ljubljanskem Barju član moštva Motor Lublin.

»Organizatorji si ne morejo več privoščiti, da ne bi dirkali. Enako velja tudi za nas spidvejiste; vsi imamo pač svoje ekipe,« je pojasnil Žagar ter se takoj zahvalil vsem svojim zvestim pokroviteljem in Slovenski vojski, po zaslugi katere ima redni prihodek. Letos ni odpeljal še nobene dirke, z motorjem ima za seboj le en trening, ki ga je tik pred uvedbo strogih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa opravil na stezi v Goričanu.
»Mehaniki so ravno oprali motor, ko je do nas prišla novica, da že zapirajo meje. Zato smo hitro pospravili vse skupaj in se na vrat na nos vrnili domov,« je podoživel beg iz Hrvaške. Odtlej je bil Matej bolj ali manj ves čas doma – z družino.

»Okrog hiše je ogromno opravil, delo leži tako rekoč na slehernem koraku. Lahko ga vidiš in se ga lotiš, lahko pa ga tudi prezreš in greš mimo. No, pri nas je zdaj okolica končno takšna, kakršna naj bi bila,« je razkril, kako se je zamotil med karanteno.
 

Priprave pozimi opravili v Španiji


Z različnimi deli je vzdrževal telesno pripravljenost, da je ostajal v stiku z bencinskimi hlapi, pa se je z motorjem vozil okrog hiše. Za dušo, kakor pripomni v isti sapi. Medtem je čakal na informacije iz Poljske in jih slednjič tudi dočakal. »Ekstraliga se bo začela 12. junija, dirkali bomo pred praznimi tribunami, vse preizkušnje, ki jih bomo imeli vsak konec tedna do 11. oktobra, pa bo prenašala televizija. Po nekaterih govoricah bo lahko na stadionu zgolj petdeset ljudi, vsak dirkač pa bo imel lahko ob sebi le po enega mehanika. Jaz imam sicer tri; eden mi bo pomagal na dirki, druga dva bosta pripravljala motor(je),« je dal Žagar vedeti, da zaradi virusne krize ne bo nikogar odpustil.


V novem klubu, h kateremu je prestopil po koncu lanske sezone, se počuti odlično. »V vseh teh letih sem vozil že za različne ekipe, za tako dobro organizirano, kot je Motor Lublin, pa še ne. Potem ko so se predlani po več letih spet prebili v elitno poljsko ligo, v kateri so lani zasedli šesto mesto, imajo zdaj spet velike apetite in odkrito merijo na play-off. Da mislijo resno, so vodilni možje pokazali tudi z izbiro pripravljalnega tabora, ki smo ga imeli februarja v Calpeju. Tega v preteklosti res nisem bil vajen; s prejšnjimi klubi smo se namreč pripravljali le na Poljskem,« je navedel primerjavo in pristavil, da je v Španiji, kjer so večinoma kolesarili, zares užival.
 

V Lublinu si je najel stanovanje


»Bilo je res dobro. Na dan smo naredili tudi do 90 kilometrov po nadvse razgibanih cestah. Če sem dolgo govoril, da me kolesa brez motorja sploh ne zanimajo, me je zdaj kolesarjenje spet zelo pritegnilo. Prvič sem v živo videl tudi profesionalne kolesarske ekipe, med katerimi pa ni bilo tiste od Primoža Rogliča, ki je s svojimi uspehi postavil Slovenijo na svetovni kolesarski zemljevid. Verjetno bi bil kar presenečen, če bi ga tam kdo ogovoril v slovenščini,« se je vprašal 18-kratni državni prvak v spidveju, ki bi ga zelo zanimalo enkrat sesti tudi na specialko vrhunskega profesionalnega kolesarja.


Kdaj se bo začelo letošnje svetovno prvenstvo v spidveju, se mu niti sanja ne. »Vsakih 14 dni se slišim z direktorjem dirk za veliko nagrado Philom Morrisom in v tem času na koledarju vsakič prečrtajo eno (po VN Nemčije so včeraj odpovedali oziroma preložili še VN Češke – op. p.). Koliko jih bo ostalo na koncu, je tačas uganka, dejstvo pa je, da ne bodo izpeljali celotnega sporeda, morda le tretjino,« je Žagar ugibal pred včerajšnjim odhodom v Lublin, kjer si je moral najeti stanovanje, v katerem bo preživel dvotedensko karanteno.

Po njej bo moral opraviti test na koronavirus, nakar bo imel na voljo dva tedna treningov za pripravo na start ekstralige. Ker bo v Lublinu sam, torej brez družine, zanj zagotovo ne bo idealno. Zaradi tega je poskušal v minulih tednih kar najbolje izkoristiti dragoceni čas v družbi svojih najbližjih. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije