KOŠARKA

Teja Oblak: Za dober začetek

Slovenske košarkarice danes prvič na domačem EP proti Veliki Britaniji.
Fotografija: Teja Oblak pričakuje agresivno Slovenijo na vseh tekmah. FOTO: Fiba
Odpri galerijo
Teja Oblak pričakuje agresivno Slovenijo na vseh tekmah. FOTO: Fiba

Odštevanja za slovenske košarkarice in njihove navijače je konec. Danes se bo v Ljubljani in Tel Avivu začelo 39. evropsko prvenstvo za ženske, ki ga pričakujejo z velikimi ambicijami. Optimizem bodo morale upravičiti že na uvodni tekmi v štiričlanski skupini C z Veliko Britanijo ob 18. uri v Stožicah, nato še jutri proti Nemčiji in v nedeljo proti Franciji. V četrtfinale se bodo uvrstili le zmagovalci štirih skupin, toda drugo- in tretjeuvrščeni bodo dobili dodatno priložnost.

Slovenske reprezentantke priznavajo, da je Francija nesporni favorit ne le v skupini, temveč tudi za kolajno. Na dosedanjih EP jih je namreč osvojila že 11, dve zlati v letih 2001 in 2009, na zadnjih petih prvenstvih vedno srebrno. Zato pa so Britanke in Nemke vse prej kot nepremagljive. Ne nazadnje se niso uvrstile na eurobasket 2021, na katerem je Slovenija zasedla 10. mesto. Na Fibini kakovostni lestvici je sicer Francija druga med izbranimi vrstami s stare celine za Španijo ter pred Belgijo, branilko evropskega naslova Srbijo in Turčijo. Slovenija je deseta, Velika Britanija po zaslugi četrtega mesta na EP pred štirimi leti 11., Nemčija 20.

Teja Oblak pričakuje agresivno Slovenijo na vseh tekmah. FOTO: Fiba
Teja Oblak pričakuje agresivno Slovenijo na vseh tekmah. FOTO: Fiba

»Številke pravijo marsikaj, prav tako dejstvo, da bomo igrale v domači dvorani. Toda če ne bomo kos pritisku, ki smo si ga naložile same, nam ne bo lahko. Osebno uživam v velikih trenutkih in dam svoji ekipi vse, kar lahko. Vzdušje je naši reprezentanci je odlično, vsi v njej smo se zelo povezali,« poudarja slovenska kapetanka Teja Oblak, ob Evi Lisec in Tini Jakovina edina v izbrani vrsti, ki bo četrtič igrala na EP. Zala Friškovec pričakuje svoj tretji eurobasket, Lea Debeljak drugi, vse druge so debitantke.

Z Britankami prvič zares

Slovenske košarkarice se še nikoli niso uradno pomerile z Veliko Britanijo, na edini prijateljski tekmi v Trbovljah leta 2019 so jo premagale s 97:87. »Vse si seveda želimo začeti domače prvenstvo z zmago. Britanke imajo zelo dobre posameznice, niso nadpovprečno visoke, a so nevarne pod obročema. Na vseh tekmah moramo agresivno vzpostaviti visok ritem igre,« je odločna izkušena 32-letna Oblakova.

Glavni adut Britank bo bržkone center Temi Fangbenle, v minuli sezoni soigralka Teje Oblak pri evroligašu USK Praga, slovenski selektor Georgios Dikaioulakos pa opozarja tudi na druge članice zasedbe: »Precej igralk ima izkušnje iz evrolige, ameriških univerz in tudi elitne lige WNBA, telesno so zelo močne. Naše osnovne naloge bosta nadzor skoka in na splošno bitka v obeh raketah. Upamo, da nam bodo navijači nudili dodaten veter v hrbet in da bomo evropsko prvenstvo začeli z zmago, ki si jo vsi neizmerno želimo.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije