ŠPORTNA UPOKOJITEV

Štefan Hadalin se je odločil za konec tekmovalne poti

Na treningih je bil Štefan Hadalin dober, a na tekmah tega ni bilo videti. Po devetih ničlah, ko se niti na enem slalomu ali veleslalomu v sezoni ni prebil v drugo vožnjo, je dozorela misel o koncu kariere.
Fotografija: Štefan Hadalin. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Štefan Hadalin. FOTO: Jure Eržen, Delo

Slovenski alpski smučar Štefan Hadalin se je pri 28 letih odločil za konec tekmovalne poti v vrhunskem smučanju. Član slovenske ekipe za svetovni pokal v tehničnih disciplinah, svetovni podprvak v kombinaciji iz leta 2019, po zdravstvenih težavah, ki so ga pestile v zadnjih sezonah, nikakor ni več našel poti nazaj med najboljše.

Odločitev je v čustvenem nastopu sporočil danes na novinarski konferenci na sedežu slovenske smučarske zveze v Ljubljani. Od športne poti se bo uradno poslovil marca na Pokalu Vitranc v Kranjski Gori, kjer je 8. marca 2014 prvič nastopil v konkurenci svetovnega pokala.

Standardni član slovenske A-ekipe za slalom in veleslalom Hadalin je v svetovnem pokalu nastopil na 130 tekmah, od tega je zbral sedem uvrstitev v najboljšo deseterico v posamični konkurenci, dvakrat z devetim mestom na veleslalomih, trikrat na specialnih slalomih s sedmim, osmim in desetim mestom, enkrat z osmim mestom na paralelni tekmi ter enkrat v alpski kombinaciji.

Po svetovnem prvenstvu uspeh še v svetovnem pokalu

V alpski kombinaciji, ki ni več del tekmovalnega programa svetovnega pokala, je osvojil tretje mesto; 22. februarja 2019 se je na tekmi v Banskem v Bolgariji edinkrat v svetovnem pokalu uvrstil na oder za zmagovalce.

Uspeh v svetovnem pokalu je prišel 11 dni po velikem uspehu na svetovnem prvenstvu, ko je v Åreju na Švedskem zaostal zgolj za Francozom Alexisom Pinturaultom za srebrno odličje v alpski kombinaciji. Na odru je bil takrat še Avstrijec Marco Schwarz. Prav v kombinaciji je bil Vrhničan tudi svetovni mladinski prvak (2016).

A Hadalinova poznejša pot se ni odvrtela v podobnem slogu, kot se je pot tekmovalcev, s katerima si je takrat delil stopničke. Na slalomskih tekmah se nikakor ni zmogel prebiti iz povprečja, pomanjkanje rezultatov, s katerimi bi dobil potrditev in psihično trdnost, so spremljale težave. Te so ga prisilile, da si je januarja 2022 vzel devetmesečni premor od tekmovanj.

Na treningih dober, na tekmah ni bilo rezultatov

Težave je imel predvsem s hrbtom, potem je izgubil ogromno kilogramov, mišične mase, ker ni mogel normalno trenirati. Vrnil se je motiviran. Kazalo je, da so težave preteklost. Skupaj z Žanom Kranjcem je poskrbel za zmenek z zgodovino na veleslalomu 26. oktobra 2022 v Söldnu, ko je bil Kranjec drugi, Hadalin pa deveti.

Medtem ko je Kranjec stalno držal stik z najboljšimi, pa je 28-letni Hadalin zapadel v rezultatski vrtiljak, neuspehi so znova načeli njegovo psihofizično stanje. Februarja lani na svetovnem prvenstvu v Courchevelu je nastopil v kvalifikacijah paralelne tekme, a se ni prebil v izločilne boje, nato se je odpovedal nastopoma v slalomu in veleslalomu.

Rezultatska vrzel je pomenila slabše startne številke. V sezoni 2023/24 je spet poskusil, tudi z novim materialom in novim trenerjem za slalom Sergijem Poljšakom. Na treningih je bil dober, a na tekmah tega ni bilo videti. Po devetih ničlah, ko se niti na enem slalomu ali veleslalomu v sezoni ni prebil v drugo vožnjo, je dozorela misel o koncu kariere. Na nočnem slalomu v Schladmingu 25. januarja ga ni bilo na startu.

Obeti za slovenski moški slalom niso najboljši. Ob Žanu Kranjcu, ki je pri 31 letih vstopil v zrelo obdobje kariere in se večinoma posveča veleslalomu, lahko le še Tijan Marovt tekmuje v svetovnem pokalu v moškem slalomu. A tudi 25-letni Marovt, ki se posveča samo slalomu, še išče pot, kako se v svetovnem pokalu uvrstiti v finalno vožnjo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije