NBA

S Slovencema so se vrnile zmage

Po okrevanju Dončića in Dragića v Dallasu in Miamiju lažje dihajo. Mlajši slovenski zvezdnik je dobil tudi dvoboj z novim upom srbske košarke.
Fotografija: Goran Dragić (7) je končno okreval. FOTO: Kim Klement/USA Today Sports
Odpri galerijo
Goran Dragić (7) je končno okreval. FOTO: Kim Klement/USA Today Sports

Košarkarji Dallasa in Miamija še niso dočakali nastopa svojih zadnjih okrepitev J. J. Reddicka in Victorja Oladipa, a so se razveselili okrevanja Luke Dončića in Gorana Dragića. Z njima so se namreč vrnili v zmagovalne tirnice: teksaška zasedba je v gosteh ugnala Oklahoma City s 127:106, floridska pa je bila uspešna v New Yorku z 98:88. Obe vendarle čaka veliko dela v boju za uvrstitev v končnico lige NBA, saj sta doslej vidno zaostali za lanskimi dosežki.

»Čeprav smo vodili ves čas, menim, da smo bolje igrali v drugem polčasu. Zelo dobro smo poskrbeli za kroženje žoge in se izkazali v obrambi,« je poudaril Dončić, ki je izpustil prejšnji tekmi, eno zaradi bolečin v hrbtu in drugo zaradi slabega počutja. Takoj ko si je opomogel, se je pridružil soigralcem ter prispeval 25 točk (za dve 5:7, za tri 4:10, prosti meti 3:4), 3 skoke in 7 asistenc v 28 minutah. Eno minuto manj je na parketu prebil Kristaps Porzingis ter pristavil 20 točk, 9 skokov in 5 asistenc. Prvi adut Oklahoma Cityja pa je bil srbski krilni center Aleksej Pokuševski (21 točk), ki je dokaj neznan tudi na Balkanu.

Po začetnem kaljenju pri Vojvodini se je namreč že leta 2015 preselil v mladinski pogon Olympiakosa in lani igral za njegovo nadomestno moštvo v drugi grški ligi, kot 17. izbranec lanskega nabora NBA pa se pri 19 letih uspešno uveljavlja med svetovno elito s svojimi 213 cm in pičlimi 86 kilogrami.

Dallas je z Dončićem za krmilom zmagal na 23 od 40 tekem sezone (57 odstotkov), v zadnjih 18 primerih je bil uspešen kar 14-krat (78-odstotno). S skupno bero 24:21 (53 odstotkov) so Teksašani sedmi v zahodni konferenci, pretirano navdušeni pa ne morejo biti. Lani so v prvih 45 nastopih iztržili 28 zmag (62 odstotkov), tokrat pa imajo omejene možnosti za izboljšanje izhodišča pred začetkom izločilnih bojev, saj bo redni del prvenstva krajši za deset tekem.

V Oklahoma Cityju so se vendarle prepričali, da lahko napredujejo zgolj s kolektivnim pristopom v obrambi in napadu. S skupnimi močmi so zbrali 30 asistenc, v takšnih primerih pa so domala nepremagljivi. Na tekmah z vsaj 27 asistencami je njihov izkupiček že 10:0.
 

Miami pri devetih zmagah manj


Opazna je tudi razlika pri Miamiju. V New Yorku je prekinil niz šestih zaporednih porazov tudi po zaslugi Gorana Dragića, ki je zaradi težav s hrbtom počival na zadnjih štirih tekmah. Ob vrnitvi je izkušeni Ljubljančan igral v začetni peterki svojega moštva ter prispeval 4 točke (za dve 2:4, za tri 0:2), 5 skokov in 2 asistenci v 24 minutah.

Prvi strelec dvoboja je bil njegov prijatelj Jimmy Butler (27 točk), košarkarji s Floride pa so po 23. zmagi v 47 dvobojih ostali na osmem mestu v vzhodni konferenci, a z 49-odstotno uspešnostjo precej zaostajajo za iztržkom iz prejšnje sezone, ki so jo začeli z razmerjem 32:15 (68 odstotkov). »Lepo je, da lahko znova računamo tudi na Gorana. Zadnje treninge je prestal brez težav, zato sem prepričan, da nam bo v veliko pomoč pri poskusu vzpona po lestvici,« je zadovoljen Miamijev trener Erik Spoelstra.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije