Med najbolj priljubljenimi hišnimi ljubljenčki

Mednarodna kinološka zveza (FCI) v osmo skupino uvršča prinašalce, šarivce in vodne pse.
Fotografija: Nemški prepeličar Din se je v šoli odrezal več kot dobro. Foto: arhiv družine Šivic
Odpri galerijo
Nemški prepeličar Din se je v šoli odrezal več kot dobro. Foto: arhiv družine Šivic

Nobena skupina pasem ni tako priljubljena, pa ne samo med lovci, kot je osma. Psi iz te skupine so bili prvenstveno vzrejani za pomoč pri lovu na pernato divjad, zdaj pa so tudi domači ljubljenci. Prinašalcev se drži sloves učljivih, prijaznih družinskih psov, španjeli so že desetletja doma pri družinah, ki so iskale manjšega, živahnega, kosmatega psa z velikimi temnimi očmi, zadnje čase pa v slovenske domove vstopajo vodni psi, srednje veliki in učljivi štirinožci, ki obožujejo vodo.

Vsestranski prinašalci

Portugalski vodni pes Acky: v šoli imamo veliko veselja tudi z vodnimi psi. Foto: Enej Nacevski
Portugalski vodni pes Acky: v šoli imamo veliko veselja tudi z vodnimi psi. Foto: Enej Nacevski
Prinašalci se odlično znajdejo kot lovci in so vsestransko uporabni za človekoljubne namene. So odlični lovski psi, ki po strelu stečejo, poiščejo ustreljeno ptico, jo nežno primejo in prinesejo vodniku. Britanska kraljica jih ima v svojih pesjakih in tudi sama se je izurila za njihovo šolanje. Delovni in vitki preživijo mladost v pesjakih in na lovu, na stara leta pa dobijo na voljo kavče po sobanah britanskih plemenitašev.

Predstavniki razstavnih linij so veliko težji in večji, oboji pa zlahka prestopijo v človekoljubne in reševalske vode. Ti psi so resnično vsestranski in organizacije za pomoč slepim in ljudem z motnjami gibanja imajo svoje linije, v katerih mladiče takoj po prvi socializaciji začnejo učiti posebnih, za ta namen potrebnih veščin.

Po lovsko šarivci

Malo je ljudi, ki se imajo za ljubitelje psov in ne bi poznali vsaj kakšnega španjela. V lovski terminologiji jih imenujejo šarivci. V lovišču je njihova naloga, da se zapodijo v grmovje in splašijo ptice. Preden so začeli uporabljati strelno orožje, so ti psi ptiče nagnali v mreže, da so jih zlahka polovili. Psi so postali zaradi srednje velikosti, spretnosti in volje do iskanja odlični pomočniki policije pri iskanju mamil in strelnega orožja, zelo dobro se znajdejo tudi kot hišni ljubljenci.

Težko ga ugasneš

Romanski vodni psi (na fotografiji Porti, tečajnik šole Švrk) so v Sloveniji še redki. Foto: Matko Mioč
Romanski vodni psi (na fotografiji Porti, tečajnik šole Švrk) so v Sloveniji še redki. Foto: Matko Mioč
Tudi pri angleškem špringer španjelu so se vzrejne linije razdelile na delovne in razstavne. Ptiča pri prinašanju ne preprijema ter ne poškoduje, lovci ga imajo za vsestransko uporabnega psa v lovišču. V policijskih vrstah svojo intenzivnost, voljo do iskanja plena in srčnost pokaže že, ko ga policist dvigne iz kletke in gresta v iskanje. Vseeno mu je, kaj išče: poljsko ptico ali v polivinil zavit šop gotovine, skrit v medvedka v otroški sobi hiše v angleškem predmestju. Prirojeno mu je iskanje, ne cilj iskanja. Na posnetku sem videla, kako se je zapodil v sobo, ne meneč se za ljudi okoli. Divje mahajoč z repom se je nenadoma ustavil pred plišastim medvedkom. Sedeč na mestu, z dvignjeno prednjo šapo, je z žarečimi očmi gledal vodnika v obraz. Policist je prerezal igračo, potegnil ven skriti denar in vrgel psu žogico za nagrado.

*Metoda Mikuž je svetovalka za vedenje družnih živali in inštruktorica v šoli Švrk, FB: Šola Švrk

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije