Ne brokoli ne cvetača, ampak romanesko

Vzgojili so ga v 16. stoletju v Rimu, zato takšno ime, radi ga imajo tako ljubitelji cvetače kot brokolija; ker je atraktivnega videza, je vsaki jedi v okras.
Fotografija: Okus je nekoliko sladkast, zato ga imajo radi tudi otroci. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Okus je nekoliko sladkast, zato ga imajo radi tudi otroci. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Je že tako, da pogosto jemo tudi ali predvsem z očmi, in romanesko brokoli oziroma romanesko cvetača je eno tistih po videzu imenitnih živil, ki jih, preden romajo v lonec, za kakšen dan postavimo na kuhinjsko mizo za okras. Po videzu spominja na cvetačo, vendar je bolj zašiljene oblike, zunanja struktura glave spominja na smrečice, ki so nežno zelene barve. Po okusu je bližje brokoliju, čeprav je bolj sladkast.

Romanesko so vzgojili v Italiji, v Rimu, v 16. stoletju, od tod ima tudi ime, na tržišču se je komercialno pojavil konec 20. stoletja. Iz Italije se je pridelava selila po vsem svetu, največ ga danes zraste na Kitajskem in v Indiji, v Evropi pa po pridelavi poleg Italije prednjačita Nemčija in Francija. Pri nas ga lahko kupimo na bolje založenih tržnicah in v trgovinah, še vedno pa ga imamo za nekakšno eksotično rastlino. Takšna je tudi cena, namreč nekoliko višja od cvetače ali brokolija. Tudi romanesko lahko kot brokoli, cvetačo in preostale križnice vzgajamo na naših vrtovih, a je precej redek gost.

Tako je lep in nenavaden, da ga uporabimo tudi za okrasitev jedi.
Tako je lep in nenavaden, da ga uporabimo tudi za okrasitev jedi.

V kulinariki je uporaben kot njegova sorodnika brokoli in cvetača, najpogosteje ga kuhamo v osoljeni vodi. Kuhan je dokaj hitro, cela glava v slabe pol ure, narezan pa v približno desetih minutah, če želimo, da ostane čvrste strukture, lahko ta čas še skrajšamo. Med kuhanjem je bolje stati poleg lonca, da ne bi romaneska razkuhali, ker ga je res škoda. Seveda ga lahko kot vse križnice uživamo tudi surovega, lahko ga grobo naribamo v solato ali cele koščke grizemo kot jabolko. Zgornji, zeleni del oziroma socvetja odrežemo in uporabimo za okras jedi. Imeniten je pečen v pečici, sam ali z drugo zelenjavo, lahko pa ga poprej nekoliko skuhamo in v pečici le še gratiniramo in zapečemo. Imenitno dopolni zelenjavne juhe in enolončnice, dodamo ga k
Brokoli in cvetača, vmes pa romanesko
Brokoli in cvetača, vmes pa romanesko
rižotam, dobro se poda k mesnim jedem. Kuhanega ohladimo, narežemo in zabelimo kot solato, poleg soli, kisa in olja ne pozabimo dodati strtega česna. In seveda ne pozabimo na preprosto jed: kuhano zelenjavo, zabeljeno z drobtinami. Ljubitelji mesa lahko naredijo zabelo iz zaseke ali ocvirkov ter jo prelijejo po kuhanem romanesku. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije