Hipotiroza je stanje, ko žleza ščitnica deluje prepočasi in proizvaja premalo hormonov, ki so ključni za domala vse procese v organizmu. Če se z njo ubadate tudi sami, poglejte, s čim bi morali pogosteje obogatiti jedilnik.
Z mastnimi ribami
Ribe, kot so losos, sardele, tune in druge so bogate z maščobami omega 3, ki so nepogrešljive tudi za dobro delovanje ščitnice, saj vsebujejo veliko selena.
Z lupinastimi plodovi
Tudi v njih, zlasti v lešnikih ter indijskih in brazilskih oreščkih, je veliko selena.
S svežim sadjem in zelenjavo
Prevelika telesna masa je eden prvih simptomov hipotiroze. Zaradi ohranjanja normalne telesne mase in dobrega delovanje ščitnice je treba uživati več sveže zelenjave ter sadja, saj takšno ohrani več vitaminov in mineralov kot termično obdelano.
Z morskimi algami
Idealne so za vse, ki imajo težave s ščitnico. Vsebujejo namreč veliko joda, elementa, ki je za njeno delovanje nepogrešljiv. Morske alge so prav tako bogate z vlakninami, kalcijem in vitamini A, B, C, E in K.
Stročnice
Ena od posledic hipotiroze je pomanjkanje energije, to pa organizmu zagotavljajo stročnice, ki so bogate z beljakovinami, antioksidanti, sestavljenimi ogljikovimi hidrati ter vitamini in minerali. Prav tako grah, fižol, soja, leča in druge vsebujejo vlaknine, ki so pomembne za zdravo prebavo, zato naj jih jedo vsi, zlasti pa tisti, katerih ščitnica izloča premalo hormonov.
Hvala, ker berete Slovenske novice.
Berite Slovenske novice že za 1,99€ mesečno.
NAROČITE
Predstavitvene informacije
Komentarji: