GROZLJIVO

ZN: Umrlih v poplavah v Derni več kot 11.000

Zaradi poplav je bilo razseljenih najmanj 40.000 ljudi.
Fotografija: Derna. FOTO: Ayman Al-sahili, Reuters
Odpri galerijo
Derna. FOTO: Ayman Al-sahili, Reuters

Število smrtnih žrtev uničujočih poplav v Libiji se je samo v mestu Derna na vzhodu države, ki so ga poplave najbolj prizadele, povečalo na približno 11.300, so danes sporočili Združeni narodi. Pri tem so se sklicevali na podatke libijskega Rdečega polmeseca, ki pa je kasneje omenjeno številko zanikal. Reševalne akcije se medtem nadaljujejo.

Po podatkih Urada ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) je v Derni pogrešanih 10.100 ljudi, drugod po državi pa so zabeležili še 170 mrtvih. Ob tem so dejali, da pričakujejo, da se bo število smrtnih žrtev še povečalo, saj reševalne akcije še vedno potekajo.

Kasneje je Rdeči polmesec zanikal, da so poplave terjale 11.300 življenj. »Šokirani smo, da je naše ime povezano s temi številkami,« je sporočil tiskovni predstavnik te organizacije v Libiji Tavfik Šukri. Dodal je, da to le »povečuje zmedo in stisko družin pogrešanih«.

Derna. FOTO: Zohra Bensemra, Reuters
Derna. FOTO: Zohra Bensemra, Reuters

Pomoč prihaja

Podatki o število mrtvih se sicer od vira do vira razlikujejo. Oblasti na vzhodu Libije so namreč pred tem sporočile, da je v Derni umrlo 3166 ljudi, tamkajšnji župan pa je na začetku tedna dejal, da bi žrtev lahko bilo do 20.000. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem v soboto sporočila, da so že identificirali skoraj 4000 žrtev in da je pogrešanih približno 9000 ljudi.

Pomoč so državi doslej poslale EU, ZDA, Turčija, Združeni arabski emirati ter še več drugih držav, vključno z Rusijo. Iz Moskve so namreč danes sporočili, da so v vzhodno Libijo poslali 35 zdravnikov in humanitarno pomoč. Pred tem naj bi Rusija v Libijo že poslala mobilno bolnišnico z operacijskimi dvoranami in enoto za intenzivno nego.

Po navedbah WHO je v mesto Bengazi, kjer ima sedež mednarodno nepriznana vlada na vzhodu, prispelo tudi 29 ton medicinske opreme. Zahodnega dela države, ki mu vlada mednarodno priznana vlada s sedežem v prestolnici Tripoli, poplave medtem niso tako prizadele.

Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije je bilo v severovzhodni Libiji zaradi poplav razseljenih najmanj 40.000 ljudi. Organizacija ob tem opozarja, da je dejansko število verjetno višje, saj je dostop do najbolj prizadetih območij še vedno otežen.

Derna. FOTO: Esam Omran Al-fetori, Reuters
Derna. FOTO: Esam Omran Al-fetori, Reuters

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije