Fauci meni, da je treba še ugotoviti, kdo ali kaj je izvor novega koronavirusa." />
DVOMI

Vodilni strokovnjak podvomil, da je koronavirus naravnega izvora

Fauci meni, da je treba še ugotoviti, kdo ali kaj je izvor novega koronavirusa.
Fotografija: Anthony Fauci se med pandemijo večkrat ni strinjal z Donaldom Trumpom. FOTO: Yuri Gripas, Reuters
Odpri galerijo
Anthony Fauci se med pandemijo večkrat ni strinjal z Donaldom Trumpom. FOTO: Yuri Gripas, Reuters

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump, ki naj bi ga prav epidemija novega koronavirusa in njegovo ravnanje med njo stala ponovno izvolitev, je vse od izbruha virus imenoval »kitajski virus« in tako namigoval, da je bil umetno ustvarjen. Kaže, da se temu mnenju pridružuje eden vodilnih ameriških strokovnjakov za boj proti novemu koronavirusu Anthony Fauci.
 
Fauci, ki je pogosto javno zavijal z očmi ob nekaterih Trumpovih potezah med epidemijo, je nedavno izjavil, da ni prepričan o naravnem izvoru virusa, ki že več kot leto in pol določa življenjske pogoje po svetu. »Nisem prepričan, da se je virus razvil naravno. Mislim, da bi morali še naprej preiskovati, kaj se je dogajalo na Kitajskem, dokler po svojih najboljših zmožnostih ne ugotovimo, kaj se je zgodilo,« je povedal za Poynerjev inštitut. Dodal je, da so znanstveniki, ki so preiskovali izvor virusa, kot najverjetnejši izvor omenili, da se je virus na človeka prenesel z živali. »Lahko pa je bilo kaj drugega. To moramo ugotoviti,« je dodal.


​​Podpirajo novo preiskavo

 
Vodja inštituta za nalezljive bolezni in alergije na ameriškem nacionalnem inštitutu za zdravje je eden zadnjih v vrsti znanstvenikov, ki so podvomili o živalskem izvoru virusa kljub zaključku preiskovalcev, ki so odšli na Kitajsko, da bi ugotovili, ali ni morda virusa ustvaril človek in je ušel iz laboratorija. Tudi administracije predsednika Joeja Bidna je sporočila, da si bo prizadevala za novo preiskavo na Kitajskem, ki bi jo izvedli strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) brez vpletanja kitajskih oblasti, poroča ameriška televizijska hiša CNN.


​​Zboleli mesec pred uradnim izbruhom


Poročilo ameriških obveščevalcev je nedavno razkrilo, da je novembra 2019 več raziskovalcev na vuhanskem inštitutu za virologijo zbolelo. Zdravili so se v bolnišnici, zakaj točno so zboleli, pa še vedno ni jasno. Kitajska je WHO o prvih pacientih s simptomi covida 19 poročala decembra 2019. Po poročanju CNN ameriški obveščevalci nikakor ne izključujejo, da je izvor virusa drugačen, kot so v svojem poročilu ugotovili znanstveniki. Obveščevalci ne vedo, kje, kdaj in kako se je virus začel širiti, zagotovo vedo le, da je do izbruha prišlo na Kitajskem, še poroča CNN.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije