MLADOLETNI KITAJCI

Osemletniku le osem minut na dan

Ponoči ne bodo smeli uporabljati pametnih telefonov. Upravo za kibernetiko skrbi duševno zdravje otrok in mladine.
Fotografija: Močno bodo omejili dostop do spleta. FOTO: Jackf, Getty Images
Odpri galerijo
Močno bodo omejili dostop do spleta. FOTO: Jackf, Getty Images

Kitajska uprava za kibernetiko je odločila, da bodo lahko najstniki mobilne telefone uporabljali največ dve uri na dan, mlajšim od 16 let pa naj bi bilo to dovoljeno le eno uro dnevno. Otrokom, starim osem let in manj, bo dovoljeno uporabljati mobilnik ali dostopati do spleta le osem minut na dan. Prav nikomur, ki je star 18 let ali manj, pa ne bo dovoljeno dostopati do spleta med 22. in 6. uro. Za vse to bodo poskrbeli posebni programi, ki jih bodo morali mladi namestiti na svoje naprave.

Spodbuditi jih želijo, da bi prosti čas preživljali drugače. FOTO: Tyrone Siu, Reuters
Spodbuditi jih želijo, da bi prosti čas preživljali drugače. FOTO: Tyrone Siu, Reuters

Starši se lahko sicer po svoje odločijo, ali bodo mladim omenjene programe namestili ali pa jim bodo še naprej zaupali ali celo dovoljevali neomejen dostop do spleta in pametnih telefonov, a za zdaj je velika večina staršev nad odločitvijo omenjene uprave navdušena, mladi pa zaskrbljeni. Zaskrbljena so tudi nekatera kitajska tehnološka podjetja, cene njihovih delnic so po objavi odločitve uprave za kibernetiko že močno padle. A vlade to ne gane pretirano, saj so prepričani, da je mentalno zdravje otrok in mladine veliko bolj pomembno, zato tudi omenjeni ukrep.

Leta 2021 je vlada že omejila čas, ki ga lahko mlajši od 18 let preživijo ob igranju spletnih iger, in sicer jim je to dovoljeno le ob petkih, sobotah in nedeljah med 20. in 21. uro. To pa, kot kaže, ni bilo dovolj, da bi jih odvrnili od buljenja v takšne in drugačne zaslone, zato se bodo ukrepi kmalu zaostrili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije