MAFIJCI NA DELU?

Kraja Caravaggia še skrivnost

Sliko Kristusovo rojstvo pogrešajo že 50 let. Domnevajo, da so bili na delu mafijci.
Fotografija: Kje je slika? FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Kje je slika? FOTO: Wikipedia

Bil je 17. oktober 1969, na Siciliji se je ponoči razbesnela nevihta, grom in blisk sta parala nebo, največji sredozemski otok je, se zdi, dobil v eni sami noči vso vodo, ki je ni bil deležen vse poletje. V tistih trenutkih se je zgodila ena najbolj zloglasnih kraj umetnin: Caravaggievo delo Kristusovo rojstvo iz leta 1609, ki je več kot tri stoletja viselo nad cerkvenim oltarjem, so izrezali iz okvirja. Edina organizacija v Palermu, ki je imela moč ukrasti tako delo, je bila mafija.

Antonella Lampone se še dobro spominja tiste noči, njena mati Maria Gelfo je bila gospodinja v kapeli sv. Lovrenca v Palermu in je z njeno teto prva pritekla na kraj kraje. »Kričali sta. Padla sem iz postelje in stekla do oltarja, kjer bi morala biti slika, pa je ni bilo. Nekaj dni smo objokovali izgubo. Slike niso le ukradli, ugrabili so družinskega člana,« pravi Lamponejeva, ki je z mamo in teto živela v majhnem stanovanju v cerkvi.

Ostal je le okvir. FOTO: Wikipedia
Ostal je le okvir. FOTO: Wikipedia

V intervjuju iz leta 2001, ki pa je bil doslej zaklenjen v predalu, je duhovnik Rocco Benedetto povedal, da je slika na domu vplivnega mafijskega šefa, ki je izrezal košček platna, da bi Katoliško cerkev prepričal o pogajanjih za vrnitev umetnine, in z njim dvakrat stopil v stik. Lamponejeva je njegovo zgodbo potrdila: »Spominjam sem, da je duhovnik mami povedal, da so se tatovi dvakrat poskušali dogovoriti z njim.«

Benedetto pravi, da je sliko imel Gaetano Badalamenti, ki je bil v tistem času najvplivnejši mafijec na Siciliji, vodil je 1,65 milijarde dolarjev vredno mrežo preprodaje heroina v ZDA. Duhovnik je obvestil policijo o dveh pismih in koščku platna, ki so prispeli na njegov naslov, a je dokumentacija z njegovimi izjavami izginila. Pred mesecem so preiskovalci zaslišali Lamponejevo. »Policijo sem vprašala, ali so materine uradne izjave še v policijskih arhivih; večkrat so jo zaslišali. Povedali so mi, da je dokumentacija izginila.«

Antonella Lampone z mamo Mario leta 1969
Antonella Lampone z mamo Mario leta 1969

Preiskovalci bijejo tekmo s časom; mnoge priče in osumljenci so pokojni, vključno z Badalamentijem, ki je umrl leta 2004, in Benedettom, ki je umrl leta 2013. Mati Lamponejeve je umrla dve leti po kraji. Tedne pred zločinom je Gelfova, se spominja Lamponejeva, prosila za boljšo zaščito cerkvenega okna, saj jo je nekaj sumljivih ljudi prosilo, ali jih spusti v cerkev, da bi lahko občudovali sliko. A iz tega ni bilo nič. In prav skozi to okno so tatovi pred pol stoletja vstopili v cerkev in ukradli sliko. Upanje, da jo bodo kdaj našli, obstaja: junija lani je mafijski informator preiskovalcem povedal, da je bil Badalamenti v stiku s trgovcem z umetninami iz Švice. Tožilci se zdaj obračajo proti Švici, kjer bi priča lahko poznala skrivnost. Pomembno vprašanje seveda je, v kakšnem stanju je slika. Leta 1989 je neki drug mafijski informator sodniku povedal, da je on sunil sliko, platno je zvil, da ga je lahko odnesel iz cerkve. V isti noči je izginila tudi preproga, prav vanjo so tatovi verjetno skrili in zvili sliko, da so jo zavarovali pred dežjem. Odločitev, menijo policisti, ni bila modra: barva se je z leti namreč izsušila, pri zvijanju pa je razpadla oziroma popokala. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije