Dubravko so zaradi koronavirusa iz bolnišnice poslali domov. Pred dnevi je umrla

Pokojna je imela že daljše obdobje težave s srcem, postavili so ji vrsto diagnoz, tudi tablete je redno uživala.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto

V kliničnem centru v Osijeku je 15. aprila umrla Dubravka Maretić. Dva dni pred tem se je izredno slabo počutila, zaradi česar je morala nujno pod nož. Operacija ni uspela, poroča hrvaški Index.

V bolnišnico bi morala 16. marca, a so jo na tisti dan poslali domov zaradi pandemije koronavirusa. Poseg so prestavili na obdobje, ko bo pandemija covida-19 mimo. Družina ne želi obtoževati zdravnikov, se pa sprašujejo, ali je bila zanjo bolj nevarna nova koronavirusna bolezen ali težave s srcem.

Poslali so jo domov

Pokojna je imela že daljše obdobje težave s srcem, postavili so ji vrsto diagnoz, tudi tablete je redno uživala. Po vseh pregledih so ji zaradi zadebelitev napovedali operacijo. Bila je na pregledu, pri anesteziologu, 16. marca pa bi morala v bolnišnico. V enem od dokumentov, ki so ga pokazali, datiranim s 5. marcem, je napisano, da je zdravstveno stanje stabilno, znakov krvavitev ni. Naročili so ji nadaljevanje terapije in naj sledi navodilom kardiokirurga.

16. marca je Dubravka prišla v bolnišnico. Načrt je bil tak, da jo sprva odvajajo od zdravila, ki redči kri, šele nato bi sledila operacija. A zgodila se je pandemija in Dubravko so, ko je prišla v bolnišnico, nemudoma poslali domov. Pred tem je ni nihče obvestil, da operacija odpade. Družina je še povedala, da jo je takoj naslednji dan poklical zdravnik in dejal, da je prva v vrsti za poseg. 

Doma je čakala na konec pandemije, ko ji je v noči na 13. april postalo močno slabo. Nemudoma so jo prepeljali v bolnišnico. Operacijo so začeli ob 8. uri zjutraj, iz operacijske sobe pa je odšla ob pol petih. Družino so seznanili, da je v slabem zdravstvenem stanju in da se naj pripravijo na najhujše. Dva dni kasneje, to je 15. aprila ob 9.10, je umrla.

Operirana zaradi druge zadeve

Bolnišnica zanika, da je umrla, ker je bila operacija prestavljena. Poudarjajo, da poseg ni bil nujen, zato so operacije za vse take paciente prestavili. Dodali so še, da na koncu ni bila operirana zaradi zadeve, ki so jo sprva želeli reševati, več pa zaradi varovanja osebnih podatkov niso želeli razkriti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije