BORZNI TRG

Delnice Tesle strmoglavile

Elon Musk 70-odstotni padec označil za norost borznega trga. Večina uporabnikov twitterja želi, da se odpove njegovemu vodenju.
Fotografija: Elon Musk in njegovo podjetje Tesla sta v krizi. FOTO: Aly Song, Reuters
Odpri galerijo
Elon Musk in njegovo podjetje Tesla sta v krizi. FOTO: Aly Song, Reuters

Potem ko so delnice avtomobilskega podjetja Tesla letos zaradi zmanjšanega povpraševanja po električnih avtomobilih in ukvarjanja njegovega lastnika Elona Muska s tehnološkim podjetjem Twitter izgubile 70 odstotkov vrednosti, je zaposlene pozval, naj se ne vdajo »norosti borznega trga«. Tesla bo na dolgi rok najvrednejše podjetje na svetu, je zatrdil. Zaposlenim je v sredo poslal elektronsko pismo in jih pozval, naj se potrudijo do konca tekočega četrtletja okrepiti dobave. Podjetje namreč trenutno omogoča popuste na svoja vozila v ZDA in na Kitajskem, poroča tiskovna agencija Reuters. »Prosim, v naslednjih dneh pojdite ven in se prijavite za pomoč pri dostavi. To bo velik prispevek,« jih je pozval.

Vodenju Twitterja se še ne namerava odpovedati. FOTO: REUTERS
Vodenju Twitterja se še ne namerava odpovedati. FOTO: REUTERS

Analitiki sicer pričakujejo, da bo Tesla v zadnjem četrtletju dostavila kar 442.452 vozil. Padec tečaja delnic je za zaposlene pomemben, ker so tudi sami solastniki podjetja. Delnice so samo v torek, ko je prišlo na dan, da namerava podjetje januarja zmanjšati proizvodnjo v Šanghaju, izgubile 11 odstotkov vrednosti, a so v sredo že okrevale. »Ne bodite preveč zaskrbljeni zaradi norosti borznega trga. Ker dokazujemo kontinuiteto delovanja, bo to prepoznal tudi trg,« je komentiral Musk.

Medtem so analitiki pri Morgan Stanleyju poslabšali napoved za Teslo ter pojasnili, da bo prihodnje leto sledil preobrat; zadnji dve leti je povpraševanje presegalo ponudbo njihovih vozil, v letu 2023 pa ne bo več tako, so prepričani. Musk je sicer v zadnjem obdobju precej zaposlen z družabnim omrežjem twitter, ki ga je prevzel konec oktobra letos. Pred dnevi je na podlagi lastne ankete, ki je pokazala, da večina sodelujočih uporabnikov želi, da zapusti položaj glavnega izvršnega direktorja družbe, sporočil, da bo odstopil takoj, ko bo našel koga dovolj »nespametnega«, da ga nasledi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije