GLAVNI KRIVEC PODNEBNE RAZMERE

Črne napovedi za Hrvaško: Nekatera mesta ne bodo več primerna za turizem

Poletja zaradi podnebnih sprememb vse bolj vroča. Izginjale bodo plaže, prizadeta bodo turistična mesta.
Fotografija: Že čez nekaj desetletij se nam ob morju obetajo velike spremembe. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Že čez nekaj desetletij se nam ob morju obetajo velike spremembe. FOTO: Jure Eržen

Priznani ameriški meteorolog in klimatolog John Toohey-Morales je v pogovoru za hrvaško radiotelevizijo nanizal številne šokantne napovedi glede prihodnosti naše južne sosede. Glavni krivec za to bodo podnebne spremembe. »Na Hrvaškem in tudi v celotnem Sredozemlju lahko pričakujete, da bo vedno bolj toplo. To pa pomeni, da se boste počutili, kot da ste v tropih,« je napovedal.

Dodal je, da jo bodo najhuje že okoli leta 2050 oziroma najpozneje leta 2070 odnesli tisti prebivalci, ki bodo živeli v notranjosti države. Nič bolje pa ne kaže niti tistim z obale. »Julija in avgusta, ko bo najbolj vroče, bo za turiste najhuje,« je opozoril in nadaljeval, da se bo zaradi višjih temperatur pojavljalo tudi vedno več bolezni. Nekatera turistična mesta tako ne bodo več primerna za turizem.

Višje temperature

»Zaradi podnebnih sprememb se temperatura morja spreminja in tudi zvišuje. Zato tudi beležimo selitve različnih morskih vrst. Poleg tega je treba upoštevati dvig morske gladine. Območja s plažami se bodo zmanjšala oziroma jih bo manj, kar pa bo vplivalo na turistični obisk,« še dodaja ameriški strokovnjak.

Evropejci smo lahko prav sredi letošnjega poletja zelo dobro izkusili, kakšno je življenje, ko se dnevne temperature povzpnejo vse tja do 40 stopinj Celzija. Še posebno če več tednov ne dežuje. Struge največjih evropskih rek, tudi reke Pad v Italiji, so bile povsem izsušene. Prizadeto je bilo tudi kmetijstvo, saj ni bilo več vode, s katero bi lahko zalivali izsušene kmetijske površine. Istočasno je postalo neznosno življenje tudi v središču mest.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije