SILOVITO NEURJE

Apokaliptični prizori iz Libije: več tisoč mrtvih, trupla ležijo vsepovsod (VIDEO)

Po silovitem neurju iz Libije poročajo o številnih žrtvah.
Fotografija: FOTO: Libya Al Hadath Via Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Libya Al Hadath Via Reuters

Močno neurje Daniel je v Libiji, ki jo je doseglo konec minulega tedna in povzročilo uničujoče poplave, prizadelo na tisoče ljudi. Po podatkih mednarodno nepriznane vlade na vzhodu države naj bi število mrtvih preseglo 2000, uradno številke niso znane. Turčija, ki jo je neurje Daniel prizadelo prejšnji teden, je že napovedala pomoč.

Neurje naj bi še posebno prizadelo mesto Derna, ki leži okoli 300 kilometrov vzhodno od Bengazija, kjer ima sedež mednarodno nepriznana vlada pod vodstvom Osame Hamada. Tam naj bi se porušila dva jezova, zaradi česar je zalilo večji del mesta.

»Pogrešanih je na tisoče, mrtvih pa več kot 2000,« je za televizijsko postajo Al Masar povedal Hamad in pojasnil, da so v mestu s 100.000 prebivalci izginile celotne soseske z ljudmi vred. Vira podatkov ob tem ni navedel, medtem ko uradno število žrtev ni znano.

FOTO: Stringer Reuters
FOTO: Stringer Reuters

Med pogrešanimi je po poročanju britanskega BBC tudi sedem pripadnikov libijske vojske, ki naj bi izginili med reševanjem. Libijski Rdeči križ je sporočil le, da število smrtnih žrtev narašča in da je bilo v poplavah uničenih najmanj 150 domov. Po navedbah Rdečega polmeseca naj bi samo v Derni umrlo najmanj 150 ljudi.

Poleg Derne so bila prizadeta še mesta na vzhodu oziroma severovzhodu, med drugim Bengazi. Tamkajšnje oblasti so zaprle šole in trgovine ter uvedle policijsko uro, po vsej državi pa so zaprli tudi štiri naftna pristanišča.

FOTO: Esam Omran Al Fetori Reuters
FOTO: Esam Omran Al Fetori Reuters

Poleg mest na vzhodu so poplave prizadele tudi mesto Misrata na zahodu, dobrih 200 kilometrov vzhodno od prestolnice Tripoli, kjer ima sedež mednarodno priznana vlada pod vodstvom Abdula Hamida Dbeibe. Obe vladi sta sicer po neurju razglasili tridnevno žalovanje.

Koordinatorka ZN za humanitarno pomoč v Libiji Georgette Gagnon je mednarodno skupnost pozvala, naj hitro pomaga prizadeti državi, v kateri je med letoma 2014 in 2020 potekala državljanska vojna.

FOTO: Esam Omran Al Fetori Reuters
FOTO: Esam Omran Al Fetori Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na družbenem omrežju X, nekdanjem twitterju, sporočil, da so že organizirali pomoč za Libijo. Po njegovih besedah bodo poslali reševalne ekipe s čolni, šotori in drugimi zalogami, navaja dpa.

Pred Libijo je neurje Daniel prejšnji teden prizadelo Grčijo, Turčijo in Bolgarijo, kjer je terjalo najmanj 27 življenj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije