KAJ SLEDI?

Ali Hrvati pretiravajo? Uvedli kazni za sušenje perila

Več sto evrov lahko plačajo posamezniki pri sosedih, če ne spoštujejo odlokov. Perila ne smejo obešati na straneh, obrnjenih proti javnim površinam.
Fotografija: Takšni prizori bodo v nekaterih hrvaških obmorskih mestih preteklost.
Odpri galerijo
Takšni prizori bodo v nekaterih hrvaških obmorskih mestih preteklost.

V nekaterih hrvaških obmorskih krajih, ki jih vsako leto obišče tudi veliko Slovencev, so šli še korak naprej. Na Reki, Šolti, Mljetu, Kaštelih in Kolanu na Pagu bo kaznovan, kdor bo sušil perilo na straneh stavb, ki so obrnjene proti javnim površinam. Globa za takšno kršenje mestnega odloka ni majhna, saj znaša do slabe tri stotake. Občinski odlok na otoku Šolta denimo prepoveduje obešanje perila, posteljnine, preprog, krp in drugih predmetov, ki ovirajo videz stavbe na oknih, vratih, balkonih in ograjah. Kazen za kršitelje je 270 evrov.

Po mnenju enega od hrvaških spletnih portalov bodo s tovrstnimi odloki turisti prikrajšani za eno od pristnih podob hrvaških obmorskih mest, ki večinoma temeljijo na sredozemskem izročilu.

Na Šolti je globa za obešanje perila 270 evrov.
Na Šolti je globa za obešanje perila 270 evrov.
Pri naših južnih sosedih takšne odloke poznajo tudi v nekaterih mestih v notranjosti države. V Osijeku je prav tako prepovedano obešati perilo proti javnim površinam, kazen za neupoštevanje odloka je nekaj manj kot 30 evrov. Občani pa morajo biti, če ne želijo biti ob dodatne evre, pozorni še pri drugih vsakodnevnih opravilih. Če so lastniki ali uporabniki vrtov, morajo sami poskrbeti za odstranjevanje ambrozije in drugih zdravju škodljivih rastlin. Brez dovoljenja ne smejo imeti niti perutnine in drugih domačih živali, prav tako ne smejo lepiti plakatov na drevesa, fasade in ograje. Kazen jih lahko doleti, če na javnih površinah postavljajo gostinske terase, odlagajo kosovne odpadke, perejo vozila ali nastavljajo posode za hranjenje živali. Na javnih krajih tudi ne smejo uživati alkoholnih pijač.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije