POGAJANJA

Za zaprtimi vrati od 12. ure: kdo gre s Šarcem?

Pri Marjanu Šarcu od 12. ure za zaprtimi vrati tečejo pogovori z morebitnimi koalicijskimi partnerji. 
Fotografija: Marjan Šarec zbira podporo strank. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec zbira podporo strank. FOTO: Jure Eržen, Delo

KAMNIK – Predsedniki LMŠ, SD, SMC, NSi, Desusa in SAB od 12. ure za tesno zaprtimi vrati pretresajo predlog koalicijske pogodbe in kadrovski razrez morebitne bodoče vlade, ki bi jo vodil prvak LMŠ Marjan Šarec. Kako dolgo bi današnja pogajanja še utegnila trajati, ni jasno.

Danes ima šesterica strank na mizi besedilo koalicijske pogodbe, ki so ga v preteklih dneh in še danes zjutraj delovne skupine dopolnile s pripombami posameznih strank. S sestavljanjem koalicije se jim nekoliko mudi, saj je izvršilni odbor NSi dal svoji pogajalski skupini čas, da izpogaja boljša izhodišča, kot so jih imeli na mizi pred tednom dni, do ponedeljka, sicer se bodo »zahvalili za sodelovanje«. Pred sestankom je predsednik SD Dejan Židan dejal, da je optimist, »ker je bil v tednu dni storjen velik korak naprej«.

Pričakovati je, da bo še trši oreh, kot je vsebina, kadrovski razrez bodoče vladne ekipe. Da bo tudi to na dnevnem redu današnjih pogovorov, je pred sestankom potrdil prvak Desusa Karl Erjavec. O željah posameznih strank je bilo v preteklih tednih slišati veliko, Šarec pa bo moral apetite uskladiti, če bo želel sestaviti vlado.

Po drugi strani je stranke na koalicijske pogovore za ponedeljek in torek povabil tudi predsednik SDS Janez Janša, a so se mu vsi, razen SNS in NSi zahvalili. Predsednik republike Borut Pahor Janšev odgovor na vprašanje, ali bo sprejel mandatarsko kandidaturo, pričakuje do četrtka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije