SOJENJE

Za priče želi starše, odvetnike pa menjuje kakor srajce

Sebastien Abramov si spet želi novega zagovornika. Na prostoru za priče bi rad videl tudi svoje starše.
Fotografija: Sebastien Abramov trdi, da je šlo za nesrečo. FOTO: Mojca Marot
Odpri galerijo
Sebastien Abramov trdi, da je šlo za nesrečo. FOTO: Mojca Marot

Sebastien Abramov, ki mu na celjskem sodišču sodijo zaradi umora Sare Veber, ki jo je marca pred osmimi leti s polavtomatsko puško ustrelil v domači dnevni sobi v Pernovem pri Žalcu, je na sodišče prišel z novo frizuro. Lase si je dal postriči na kratko, o čemer pa smo se prepričali šele, ko smo že pospravili fotografske objektive in so ugasnile tudi kamere. Šele takrat si je namreč snel kapuco, s katero je zadnje mesece pred javnostjo skrival svoj videz.

Sojenje Abramovu, ki je kaznivo dejanje umora na zahrbten način, kot mu očita obtožnica, zagrešil še pod drugim imenom, kot Sebastjan Colarič, se bliža koncu. Sploh če mu do jutri ne bo uspelo najti novega, tokrat že šestega odvetnika, za kar si prizadeva vse odtlej, ko mu je zagovornik Michael Rotter preklical pooblastilo. Sodišče mu je po uradni dolžnosti dodelilo odvetnika Dušana Tanka, a sam si želi nekoga drugega, zato je na višje sodišče tudi naslovil prošnjo, da sedanjega razrešijo. A so njegovo prošnjo zavrnili. Abramov pa še kar vztraja, da si želi drugega, zato se je že obrnil tudi na službo za brezplačno pravno pomoč na okrožnem sodišču v Ljubljani. A ker doslej ni sporočil imena morebitnega novega odvetnika, je predsednica senata, sodnica Marjana Topolovec Dolinšek presodila, da se lahko glavna obravnava nadaljuje.

Sodijo mu za smrt Sare Veber. Tožilstvo je prepričano, da jo je umoril na zahrbten način.
Sodijo mu za smrt Sare Veber. Tožilstvo je prepričano, da jo je umoril na zahrbten način.

Sodišče je izvedlo številne dokaze, opravilo poizvedbe in zaslišalo vse predlagane priče, svoja mnenja so predstavili tudi izvedenci različnih strok. Senat se je na posebnem naroku seznanil tudi z obsežno telefonsko komunikacijo med obtoženim in oškodovanko, pokojno Saro Veber. Tožilec Gorazd Kacijančič je dejal, da novih dokazov nima in da so tudi nekateri, ki so še predlagani, po njegovem mnenju nepotrebni. Med temi so pridobitev podatkov Arsa o tem, kakšne so bile vremenske razmere 15. marca 2015 v Pernovem pri Žalcu, torej na dan, ko je Abramov zagrešil hudo kaznivo dejanje in s strelom iz polavtomatske puške na zahrbten način in iz nizkotnih nagibov, tako piše v obtožnici, umoril svoje tedanje dekle Saro Veber. Spomnimo, celjski kriminalisti so preiskavo dolgo vodili v smeri nenaklepnega kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, ko je prišla na dan afera z odrezano roko in so Abramova priprli, pa se je začel klobčič odvijati zelo hitro. Konec aprila 2020 so celjski kriminalisti zoper njega vložili ovadbo, tožilstvo pa je spisalo obtožnico.

Sodišču predlaga

Abramov, med drugim, predlaga sodišču, da bi zaslišali tudi njegove starše Gorazda Colariča in Tinko Huskić. Ker pa dokaznega predloga ni konkretiziral, sodišče o njem (še) ni odločilo oziroma je sodnica ta predlog zavrnila. Kot je povedala, tudi zato, ker so se starši pričanju v tej kazenski zadevi odpovedali. Da ne ve, kaj bi starši lahko povedali o obravnavanem dogodku, zato tudi sam temu predlogu nasprotuje, je dejal Matjaž Šaloven, pooblaščenec staršev pokojne Vebrove. V zvezi s tem, da si Abramov želi drugega odvetnika, potem ko mu je prejšnji preklical zastopanje tudi iz zdravstvenih razlogov, pa je Šaloven dejal, da je nenavadno, da odvetnik Rotter ves čas zastopa stranke v drugih postopkih. Zato meni, da ne gre za nič drugega kot še en manever Abramova, da postopek zavleče. »Ne vem, zakaj bi zavlačeval postopek, saj sem itak v priporu, čaka pa me prestajanje še nekaterih drugih zapornih kazni.

Na vrsti zaključne besede

Dejstvo pa je, da sva bila pokojna Sara in jaz takrat v dnevni sobi sama, zato nihče ne ve nič povedati o tem dogodku,« se je oglasil Abramov. Sodnica je dejala, da če bo predlog glede zaslišanja staršev ustrezno konkretiziral in ga sodišču poslal pravočasno, bodo o njem odločali na prihodnji obravnavi. Prav tako je pobarala Abramova, ali se bo zagovarjal, a ji je ta odgovoril, da se še ne bo. Sodnica je zatem obravnavo sklenila in napovedala, da bodo na vrsti zaključne besede. Vprašanje, zakaj si Abramov še naprej prizadeva najti novega odvetnika, smo zastavili tudi aktualnemu zagovorniku Dušanu Tanku.

Ta je situacijo komentiral takole: »Seveda gre za njegovo pravico in pri tem lahko vztraja. Kako se bo razpletlo, bomo videli. Ljudje smo pač različni. Ta zadeva dolgo traja, nekatere okoliščine so se vmes tudi spremenile in morda meni, da bi ga kdo drug drugače zastopal.« Tožilec Kacijančič pa je spomnil, da bi bil morebitni novi odvetnik že Abramov šesti v tej kazenski zadevi, kar bi bilo zelo nenavadno. »Sam se ne spomnim primera, da bi v tej državi na prvi stopnji kdo zamenjal toliko odvetnikov. Že to pove vse,« je dejal ob odhodu s sodišča. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije