Več kot 200 pisank v igri za naj pirh (FOTO)

Ocenili smo pisanke 24. natečaja Slovenskih novic. Sodelovalo je sedemdeset ustvarjalcev.
Fotografija: Lepo pisani in praskani FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Lepo pisani in praskani FOTO: Marko Feist

Strokovna komisija pod vodstvom etnologa prof. Janeza Bogataja je v uredništvu Slovenskih novic v okviru 24. natečaja za Naj pirhe Slovenskih novic ocenila vaše pisanke. Kljub epidemiji, ki je močno upočasnila ritem življenja, je na njem sodelovalo kar 70 ustvarjalcev iz vse Slovenije, ki so poslali več kot 200 pisank. Še zlasti letos je imela komisija težavno delo, saj so pisanke po inovativnosti in kakovosti izdelave zelo izenačene.

Tako nam je Erika Bohinc iz Lesc poslala tri pisanke sodobne kategorije. Vzgojiteljica in gostilničarka nam je povedala, da je krašenje pisank njeno veselje od otroštva. Od daleč je videti, da ornament izdela z luknjanjem lupine. "Ne, ne, to niso luknje, to so pikice, ki jih ustvarim s konturco. Pred krašenjem sem sicer gosja in račja jajca rahlo obarvala, izdelala risbo, nato pa še
Pirhi Erike Bohinc FOTO: Marko Feist
Pirhi Erike Bohinc FOTO: Marko Feist
prilepila okras." Pisanke so nam poslale tudi kandidatke za miss Slovenije. Neža Simčič z ekološke kmetije Hudičevec v Razdrtem nam je, denimo, poslala dva pirha. Oba je okrasila tradicionalno. Pri prvem je nabrala rastline s širokimi listi, jih z najlonko ovila na jajce in vse skupaj okopala v čebulni kopeli. Drugega je okopala v teranu, da je postal temno moder, površina je rahlo hrapava in svetijo se kristalčki. Komu vse bomo podelili zlato pisanko Zlatarstva Mandić iz Murske Sobote, pa preberite v jutrišnji časopisni in spletni izdaji Slovenskih novic.
Otroška kategorija FOTO: Marko Feist
Otroška kategorija FOTO: Marko Feist

Avtorje najlepših čaka zlata pisanka Zlatarstva Mandić iz Murske Sobote FOTO: Marko Feist
Avtorje najlepših čaka zlata pisanka Zlatarstva Mandić iz Murske Sobote FOTO: Marko Feist

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije