NEPREMIČNINE

V Sloveniji cene stanovanj rastejo, v EU padajo

V EU v drugem četrtletju cenejša stanovanja, v Sloveniji dražja.
Fotografija: FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Matej Družnik, Delo

Cene stanovanjskih nepremičnih v območju evra so bile v drugem četrtletju za 1,7 odstotka nižje kot v enakem obdobju lani, v celoti uniji pa za 1,1 odstotka. To je prva medletna pocenitev po prvem četrtletju 2014. V Sloveniji so se medtem cene stanovanj v drugem četrtletju zvišale, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

Pred tem, v prvem četrtletju 2023, so se cene tako novih kot rabljenih stanovanjskih nepremičnin v 20 državah z evrom zvišale za 0,4 odstotka, v vseh 27 državah članicah pa v povprečju za 0,8 odstotka na letni ravni.

Med državami članicami, za katere je imel Eurostat podatke, so se stanovanjske nepremičnine v drugem letošnjem četrtletju na letni ravni pocenile v devetih državah, v 17 pa so se podražile.

Stanovanja so se pocenila v Nemčiji

Najbolj so se pocenila v Nemčiji, in sicer za 9,9 odstotka. Sledita Danska (-7,6 odstotka) in Švedska (-6,8 odstotka). Na drugi strani so se stanovanja najbolj podražila na Hrvaškem, za 13,7 odstotka. Sledijo Bolgarija (+10,7 odstotka), Litva (+9,4 odstotka), Portugalska (+8,7 odstotka) in Slovenija, kjer so bila stanovanja za 7,4 odstotka dražja kot leto prej.

V primerjavi s prvim letošnjih četrtletjem so bile cene stanovanj v drugih treh mesecih letos dražje, in sicer v območju evra za 0,1 odstotka, v celotni EU pa za 0,3 odstotka.

Najbolj so se v tej primerjavi zvišale cene v Litvi (+5,1 odstotka), Bolgariji (+4,3 odstotka) in Estoniji (+3,8 odstotka). V Sloveniji je bila rast 1,9-odstotna. Največji upad pa so zabeležili na Slovaškem (-3,9 odstotka), v Luksemburgu (-2,7 odstotka) in na Madžarskem (-1,7 odstotka).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije