UKREPI

V igri je tudi totalno zaprtje države

Po vsej Sloveniji je spet omogočen javni potniški promet. Javnost razburjena zaradi obvezne uporabe mobilne aplikacije.
Fotografija: Z aplikacijo ostani zdrav lahko v štirih regijah prestopate občinske meje. Foto: Jure Eržen
Odpri galerijo
Z aplikacijo ostani zdrav lahko v štirih regijah prestopate občinske meje. Foto: Jure Eržen

Prebivalci dela Slovenije oziroma natančneje iz epidemiološko najugodnejših statističnih regij, Osrednjeslovenske, Goriške, Obalno-kraške in Gorenjske, lahko od danes pa vse do 23. decembra nakupujejo tudi v prodajalnah z oblačili, zavijejo pa lahko tudi v avtosalone.

V trgovine z oblačili bo mogoče iti v štirih statističnih regijah.
V trgovine z oblačili bo mogoče iti v štirih statističnih regijah.
Tako je v nedeljo zvečer odločila vlada Janeza Janše, ki je hkrati vsem prebivalcem Slovenije od danes omogočila nakupovanje v cvetličarnah, pranje avtomobila v avtopralnicah, obisk kemičnih čistilnic, frizerja in kozmetičnega salona. Še vedno pa ne bo mogoče obiskati maserja, solarija, saven in kopeli. Pa tudi dejavnosti piercinga, tetoviranja in podobnih postopkov. Zaviti ne bo mogoče niti v tehnične in gradbene trgovine. Velja opozoriti, da pomerjanje oblačil in obutve v trgovinah v prej omenjenih statističnih regijah ni dovoljeno.

»Sproščanje zajezitvenih ukrepov ne pomeni, da smo to nalogo že opravili in da je epidemija za nami. Sproščanje ukrepov naj bo spodbuda vsem izvajalcem in uporabnikom teh dejavnosti, da strogo spoštujejo pravila in usmeritve. Tako NIJZ kot ministrstva za zdravje,« je včeraj povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.


Epidemiološka slika je namreč, kot je nadaljeval, še vedno skrb vzbujajoča: »Zato vse državljane pozivam k zmanjšanju števila in intenzivnosti stikov, delodajalce k zagotovitvi varnih pogojev dela in upoštevanju vseh higienskih priporočil, delavce pa k njihovemu spoštovanju in upoštevanju. Držite distanco, nosite masko, razkužujte si roke, pogosto prezračite prostor, naložite si aplikacijo ostani zdrav in prijavite se za cepljenje proti covidu-19. To je šest majhnih, a pomembnih korakov, ki jih lahko naredite za varovanje svojega zdravja in zdravja vseh okoli vas.«
 

Brez aplikacije nikamor


V epidemiološko najugodnejših statističnih regijah do 23. decembra velja še ena »ugodnost«. In sicer je mogoče brez omejitev prehajati med občinami posamezne regije, a je treba izpolnjevati naslednji pogoj: uporabljati morate mobilno aplikacijo #OstaniZdrav. Oziroma jo morate imeti naloženo na svojem mobilnem telefonu ter jo imeti stalno aktivirano. Na spletnih omrežjih je ta pogoj med nekaterimi sprožil nekaj negodovanja. Ne samo to. Celo opozorila o tem, da je obvezna uporaba aplikacije za gibanje po regijah neustavna. »Očitno in grobo protiustavno! Nemudoma po mnenje oziroma odločbo informacijske pooblaščenke. Nemudoma tožba na upravno sodišče,« se je takoj oglasil ustavni pravnik Andraž Teršek.


Notranji minister Aleš Hojs je na vprašanje o dopustnosti preverjanja policije, ali imamo nameščeno omenjeno aplikacijo, če vemo, da ta brez odredbe sodišča ne sme pregledovati elektronskih naprav posameznika, odgovoril, da ne gre za pregledovanje elektronskih naprav. »Policist vas bo povprašal o tem, ali imate naloženo aplikacijo, aplikacijo boste zgolj pokazali, in to bo verodostojno dokazilo, da jo imate in da jo uporabljate,« je razložil. Ni se strinjal s trditvami, da bi lahko zaradi neuporabe aplikacije posameznik dobil kazen, če bi ga ustavili na meji občine: »Ne vem, zakaj bi vam zato sledila kazen. Če tega policistu ne boste pokazali, to pomeni, da te aplikacije nimate oziroma je niste pripravljeni pokazati. V tem primeru se boste obrnili in občinske meje pač ne boste prečkali.« Vas pa kazen lahko doleti, če boste v drugi občini svoje regije, pa vas bo ustavil policist in ne boste imeli naložene aplikacije. »Tako smo zapisali v odlok,« je bil jasen Hojs.
 

Počitniški vozni red


Do 23. decembra sicer spet teče javni potniški promet, a po počitniškem voznem redu. Na vlakih in avtobusih bo treba nositi masko in si razkužiti roke ter upoštevati še omejitev o polovični zasedenosti prevoznega sredstva. Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je dodal, da se odpirajo tudi žičniške naprave, prav tako z omejitvami.


»Na sidru je lahko le ena oseba, prav tako na sedežnici, razen če gre za člane istega gospodinjstva,« je ponazoril minister in vsem smučarjem svetoval, naj vstopnice kupijo v predprodaji, da na prodajnih mestih ne bo gneče. In naj se držijo splošnih ukrepov, tudi vzdržujejo medsebojno razdaljo. Počivalšek je hkrati napovedal, da sledi zaprtje smučišč, če se žičničarji ne bodo držali strogih navodil NIJZ. Za žičničarje je to velika težava, saj pravijo, da ne vedo, kako se bodo organizirali in izvajali nadzor nad ukrepi, saj nimajo ne policijskih ne inšpekcijskih pooblastil. So pa zakrožile govorice o popolnem zaprtju države po 24. decembru in vse do 4. januarja. Delovale bi le zdravstvene ustanove, lekarne in trgovine z živili, zaposleni bi odšli na kolektivni dopust. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije