PREKORAČITEV POOBLASTIL

Vojska priznava: Vedno več indicev je, da se je incident res zgodil

Predstavniki Slovenske vojske so na novinarski konferenci podali izjavo o dogajanju na italijanski meji.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec

V prostorih ministrstva za obrambo so predstavniki Slovenske vojske dali izjavo za medije v zvezi z dogajanjem na slovensko-italijanski meji, kjer naj bi eden od vojakov prekoračil pooblastila in moškemu grozil s puško. »Vedno več indicev je, da se je primer zgodil, zakaj je prišlo do tega, pa je stvar preiskave,« je med drugim povedal tiskovni predstavnik Slovenske vojske polkovnik Marjan Sirk.

Izpostavil je, da so v vojski že takoj po prvih informacijah o domnevnem dogodku zadeve preverili. »Proučili smo vsako uro premika naših pripadnikov, a informacije niso bile dovolj precizne,« je pojasnil. Ker je bilo namreč poročanje medija objavljeno 23. maja, v njem pa je bilo govora, da naj bi se incident zgodil v preteklem tednu, so preverili gibanje njihovih pripadnikov za 23. maj in teden pred tem. Ko se je kasneje pojavil še datum 8. maj, so preverili tudi dogajanje na ta datum in indicev, da bi se kaj takega zgodilo, ni bilo, je pojasnil Sirk.

Kaj konkretno se je dogajalo 7. maja, Sirk ni hotel pojasnjevati, ker da že poteka predkazenska preiskava. Opozoril je pred prehitrim sklepanjem in tudi ni želel špekulirati, ali je res prišlo do tega incidenta ali ne. So pa v SV pojasnili, da so vojaki, ki sodelujejo pri tej nalogi, posebej usposobljeni in izurjeni. Imajo tudi zelo podrobna navodila, kako opravljati to nalogo, kaj se sme in kaj ne.

Povedal je tudi, da vojska na tistem območju zgolj podpira policijo pri varovanju meje. »Tudi na tem območju je določeno število ilegalnih migrantov, toda zakaj smo bili točno na tej lokaciji, ne moremo odgovoriti, lokacije določa policija, mi le izvajamo naloge v skladu z dogovorom.« 


 

Ne dovolimo zlorab

Uvodoma je sicer spregovoril načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš in povedal, da so z vso resnostjo pristopili k primeru ter da si bodo prizadevali, da razrešijo, kaj se je dejansko zgodilo. »Konstruktivno sodelujemo z ministrstvom za obrambo, ki tudi uradno vodi preiskavo. Ne bomo dovolili zlorab in prekoračitev pooblastil. Vsako odstopanje je treba ustrezno sankcionirati,« je dejal Glavaš. »To je prvi takšen primer, o tem se bomo še lahko pogovarjali, ko se bo preiskava zaključila,« je obljubil.

Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec
Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec

Opozicija ne izključuje interpelacije

Opozicijske stranke so na današnjem zasedanju v državnem zboru izrazile pričakovanje, da bo obrambni minister Matej Tonin zadevo podrobno pojasnil. Za zdaj interpelacije še ne napovedujejo, je pa tudi ne izključujejo. V Levici menijo, da je poskušal Tonin zadevo zavestno prikriti in da bi zato moral odstopiti. Podobno je v imenu stranke LMŠ podrobna pojasnila od zahteval predsednik Marjan Šarec in incident označil za nezaslišanega. Predsednica stranke SAB Alenka Bratušek je dejala, da je treba najprej počakati na končno poročilo preiskave, bila pa tudi kritična do besed Tonina, da ne more odgovarjati za vsako nepravilnost vsakega vojaka. Matjaž Nemec (SD) je medtem napovedal, da bodo, tudi sam v vlogi predsednika Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ko bodo prejeli vse uradne relevantne podatke, primerno ukrepali.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije