INTERPELACIJA MINISTRA JANEZA CIGLERJA KRALJA

Bandelli ostro Ciglerju Kralju: Na vesti boste imeli mrtve

V državnem zboru se je ob 10. uri začela interpelacija ministra Janeza Ciglerja Kralja. Predvidenih je skoraj 17 ur razprave.
Fotografija: Janez Cigler Kralj. FOTO: Nebojša Tejic, STA
Odpri galerijo
Janez Cigler Kralj. FOTO: Nebojša Tejic, STA

Prek 202.000 okuženih in več kot 4.200 umrlih. S temi besedami je današnjo interpelacijo ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Ciglerja Kralja začela poslanka iz vrsti LMŠ Jerca Korče. »Lahko obračate, a zaman,« je dejala ob predstavljanju številk, ki jih je označila kot alarmantne. Opozorila je na 12.155 okuženih oskrbovancev v domovih za starejše, 2.158 jih je bitko z virusom izgubilo. Sprašuje se, koliko smrti bi lahko preprečili, če bile reakcije drugačne, skrbnejše, pravilnejše. Koliko bi jih še živelo, če bi – tako Korčetova – minister opravljal svoje delo, upošteval sklepe strokovne skupine. V odgovoru na interpelacijo, po besedah Korčetove, ni zanikal ali ovrgel niti enega očitka, spisal pa da je približek propagandnega gradiva:
»Nevestno ste opravljali svojo delo. 2.158 umrlih v domovih je zgolj posledica.« Očita mu, da je bil večkrat opozorjen na nevzdržno stanje, a se niso odzvali, ob vsem skupaj pa je molčal in leporečil. Očita mu tudi, da ni storil niti tistega, kar mu je bilo predlagano: »Zato ste objektivno in subjektivno odgovorni za dogajanje v domovih in za posledice.« Omenila je tudi, da niso poskrbeli za ustrezne zakonske rešitve, ki bi pomagali zajeziti razširjenje virusa. Omenila je tudi soodgovornost za širjenje okužb na delovnih mest in tudi širjenje virusa v splošni populaciji. Izpostavila je tudi »podtaknjence v zakonih«, katerih cilj je bil boj z epidemijo. Prisegli ste, da boste delovali po svoji vesti in za blaginjo Slovenijo, da to velja tudi za prevzemanje politične odgovornosti, je zaključila.
 

Cigler Kralj upa, da ne bodo podprli interpelacije


​Za njo je za govornico stopil minister Janez Cigler Kralj. Očitke iz interpelacijo jemlje zelo resno, meni pa tudi, da je na interpelacijo dobro odgovoril. Svojcem pokojnih je izrekel sožalje, pri tem pa je poudaril, da so domovi za starejše krizo pričakali na kolenih. »Kot minister sem z ekipo storil resnično vse, kar je bilo v moji moči, da smo epidemijo v domovih starejših obvladovali v okviru danih razmer in možnosti,« verjame interpelirani minister, ki je prepričan, da je ta interpelacija tudi ogledalo delu preteklih vlad. Drugi val je označil za katastrofalen, da pa so se zdaj razmere umirile in so pod nadzorom. Vpeljali so hitro testiranje za zaposlene v domovih, nato cepljenje zaposlenih pa tudi kadrovske in finančne okrepitve. V nadaljevanju je govoril o sprejetih ukrepih, s katerimi so po njegovi oceni pomagali ohraniti 300.000 delovnih mest, to pomeni stotisoče družin. Govoril je o solidarnostnih dodatkih, s katerimi da so mnogi lažje prebrodili obdobje. Na koncu je dejal, da upa, da interpelacije ne bodo podprli. Ob tej priložnosti se je minister zahvalil požrtvovalnemu osebju, negovalnemu in zdravstvenemu, strežnemu in kuharskemu, fizioterapevtom, vsem podpornim službam, vodstvom domov, civilni zaščiti in seveda kolegom na
ministrstvu za zdravje.


Iz opozicije očitki o ministrovem »poletnem spanju«


Eden glavnih očitkov opozicije ministru je, da ni preprečil širjenja okužb na delovnih mestih. V opoziciji so sicer kot najbolj izpostavljeno področje v epidemiji navajali domove za starejše, kjer je bilo predvsem v drugem valu veliko število okuženih in tudi žrtev covida 19.

Kot je izpostavila  Meira Hot (SD), sistem sili ljudi, da hodijo na delo, čeprav imajo simptome okužbe, ker dobijo 100-odstotno nadomestilo plače le, če dokažejo, da so se okužili na delovnem mestu. Gospodarstvu smo namenili veliko pomoči, nismo pa spodbudili gospodarstva k odgovornemu ravnanju med epidemijo, je navedla poslanka SD.

Po mnenju Mihe Kordiša (Levica) v tej vladi ni ministra za delo, saj je Cigler Kralj minister za delodajalce. Kot primer je navedel prenovljeni zakon o minimalni plači, pri čemer pa je ministru očital, da je poskušal dvig minimalne plače zamrzniti oziroma odpraviti, nato pa je vendarle dvignil minimalno plačo. Za mesec dni pa je minister zamudil z uskladitvijo minimalne postavke za študentsko delo in tako študente, ki delajo prek napotnice, prikrajšal za skupaj 100.000 evrov, je opozoril Kordiš. Dodal je, da minister prav tako ni pripravil pravnih podlag, da bi to oškodovanje za nazaj odpravil. Ministru je očital tudi privatizacijo skrbstva za starejše. »Namesto da bi država zgradila domove za starejše, je razpisala koncesije za zasebniške prijatelje, ki iz skrbstva starostnikov delajo biznis,« je dejal.

Andrej Rajh (SAB) je ocenil, da se je Slovenija na prvi val epidemije spomladi lani nadpovprečno dobro odzvala, jeseni pa je začelo število žrtev covida 19 strmo naraščati in med njimi je bila večina starejših. Po njegovih besedah je treba analizirati, kaj je šlo narobe v domovih za starejše, kakšne ukrepe je predlagala strokovna komisija, kaj je bilo potrebno in kaj ne, da se v tretjem valu napake ne bi ponovile.

Matjaž Nemec (SD) je zanikal, da v preteklih letih niso nič naredili, med drugim je omenil okoli 350 dodatnih postelj in vzpostavitev več kot 12 urgentnih centrov.

Jerca Korče (LMŠ) pa je v zvezi s tem dejala, da si težko predstavlja, da bi prejšnji ministri za delo lahko poskrbeli za pravočasno testiranje na koronavirus v domovih za starejše in da bi bili odgovorni, da se niso postavile zakonske podlage za preprečitev širjenja okužb na delovnem mestu s primerno višino nadomestil plače. Kot glavno težavo pa je omenila ministrovo »poletno spanje«, ker se ni odzival na številne pozive, da je treba domove pripraviti na drugi val epidemije. Uvedba rednega testiranja na okužbo s koronavirusom pa je v domovih zelo zamujala. Poleg tega ni pripravil ustreznih popravkov delovnopravne zakonodaje. Zaposleni so ostali brez karantenskih odločb, ki bi omogočale dokazovanje upravičenosti do izplačila nadomestila plač, zaradi česar so nekateri zaposleni hodili v službo, namesto da bi ostali doma.

Marko Bandelli (Sab) je dejal  ministru, da se mu zdi dober človek, a da bo na vesti imel mrtve v DSO, kjer je umrlo 60 odstotkov vseh okuženih z novim koronavirusom. Po Bandellijevem mnenju je do tega prišlo, ker minister ni pravilno ukrepal in so zaposleni hodili v službo okuženi, ker niso dobili plače v primeru karantene in ker v DSO niso organizirali izolacijskih sob za okužene.

Miha Kordiš (Levica): Namesto da bi okužene oskrbovance domov za starejše poslal v bolnišnice, se je minister Cigler Kralj spravil risat raznobravne cone znotraj domov, ki seveda niso naredile prav nič za zamejitev okužb.

 

Poslanka SDS Eva Irgl. FOTO: Instagram, posnetek zaslona
Poslanka SDS Eva Irgl. FOTO: Instagram, posnetek zaslona
Eva Irgl: Skrajno podlo


Poslanka SDS Eva Irgl je dejala, da oni ljudem pomagajo in da ti to vidijo, drugi pa da izvažajo težave. Obregnila se je ob opozicijo, ki da jim otežuje in zavlačuje sprejemanje paketov pomoči.

»Skrajno podlo, skrajno podlo,« je komentirala očitke o neukrepanju ministra pri zajezitvi virusa in podtikanja, če uporabimo besede Irglove, odgovornosti za smrti. Izpostavila je tudi, da so v času ministra Ciglerja Kralja zagotovili petkrat več sredstev kot v času katere koli leve vlade.

S prstom je pokazala tudi na opozicijo, ki da je v preteklih letih denar med drugim namenila vzdrževanju nevladnih organizacij, katerih dosežke milijonov vloženih v tako imenovano progresivno kulturo, je dejala Irglova, smo lahko občudovali na fasadi ministrstva za kulturo, na letakih polepljenjih po Ljubljani, na umetniških instalacijah pred državnim zborom, kjer je bil višek performansa velik iz snega narejen penis, ob sežiganju lutke z obrazom predsednika vlade, vzklikanju smrt janšizmu in drugem. »Res lepo porabljeni milijoni,« je dejala. Medtem pa ta vlada denar vlaga v DSO, krepitev kadrovanja, očitki ministru za smrti pa je označila za neprimerne. Število smrti bi lahko bilo manjše, je priznala, a le, če bi prejšnje vlade upoštevale predloge SDS, je izrazila mnenje.

SDS interpelacije, pričakovano, ne bo podprla.

Aleksander Reberšek (NSi) pa je prepričan, da je interpelacija ogledalo preteklih vlad, saj da bi morali interpelirati prejšnjo ministrico za delo Anjo Kopač Mrak. Prepričan je, da gre pri današnji razpravi za 17 ur kraje časa in da državljani od te razprave ne bodo imeli nič.

Predrag Baković (SD) pa je izpostavil, da gre pri interpelaciji za legalni institut, ki se ga opozicija sme posluževati.

Reberšek je sicer prepričan, da je tokratna interpelacija najbolj neupravičena. »V opoziciji ste se lotili napačnega ministra. Lotili ste se ministra, ki z dejanji odgovarja na vsa vaša vprašanja in na vsa vprašanja naših državljank in državljanov,« je dejal. Ob tem je navedel, da je bil zadnji dom za starejše zgrajen pred več kot 13 leti, Cigler Kralj pa bo zgradil pet naslednjih. »Vsi poslanci vemo, da danes ne boste dobili 46 glasov, gre torej samo za šov, ker se ta cirkus enostavno prenaša po televiziji,« je ocenil, ob tem pa nanizal več ukrepov, sprejetih v času aktualne vladi.

Karmen Furman (SDS) je ob tem navedla, da so stranke, ki so danes v opoziciji, resor za delo upravljale okoli 12 let, sistem socialne oskrbe pa se je v tem času dobesedno sesuval, kar je razvidno tudi iz revizijskega poročila računskega sodišča. Omenila je opozorila o pomanjkanju kadra in postelj v domovih za starejše, a prejšnje vlade po njenih besedah niso ukrepale. Če bi, bi imeli domovi danes bistveno lažje pogoje za prebroditev koronske krize, je ocenila. Opoziciji, ki je sodelovala v preteklih vladah, je očitala, da niso gradili domov za starejše in bolnišnic ter da niso pripravili prepotrebne zdravstvene, pokojninske in druge reforme.
 

Prelaganje odgovornosti


Brane Golubović (LMŠ) je ministru očital, da ni nič drugačen od vlade: gre le za prelaganje odgovornosti za napake. Očita mu širjenje virusa na delovnih mestih, ki da so bila tisti multiplikator, od koder so se okužbe širile v javnost in tudi DSO. Opozarja, da so bili na to opozorjeni, a da tega niso upoštevali. Samo Nemčijo bi morali kopirati glede tega, je dejal Golubović.

»Zanemarili ste svojo dolžnost,« verjame Golubović, »zdaj pa prelagate odgovornost glede širjenje okužb na delovnih mestih v DSO.« Po njegovem mnenju je minister ignoriral ključne predloge, zato jim je skupaj z vlado spodletelo. »Najmanj, kar bi morali do danes narediti, je, da bi predsedniku vlade ponudili svoj odstop,« je bil jasen. S tem bi prevzel odgovornost, ker mu ni uspelo zaščititi najranljivejših in zaposlenih, je jasen poslanec LMŠ. Glasovali bodo za razrešitev, tudi zato, ker po njihovem mnenju minister funkciji ni dorasel. Bil je ob nepravem času na nepravem času.
 

Levica: Minister je naredil več napak


Soniboj Knežak je v imenu SD napovedal, da bodo z vsemi glasovi podprli interpelacijo.

Mojca Žnidarič (SMC) je interpelacijo označila za poskus zlorabe izjemnih okoliščin za reinterpretacijo dogodkov. Interpelacije ne bodo podprli.

Levica bo glasovala za razrešitev ministra, je dejal poslanec Primož Sitar. Cigler Kralj je po njegovem mnenju naredil več napak, posledica pa je vidna tudi po presežnih smrtih pa tudi po številu okuženih v domovih za starejše – okužila se jih je več kot polovica.
 

Jožef Horvat: Potrebno je resetiranje


Jožef Horvat iz vrst NSi, torej strankarski kolega ministra Ciglerja Kralja, pričakuje, da bo minister dobil podporo in bo ponovno ustoličen. Ima podporo vlade in celotne koalicije, je dejal. Izpostavil je fizične napade na ustanove, ki so se dogajale v zadnjem mandatu, pozive k izključevanju in tudi na sovražnost. Po njegovem mnenju je potrebno resetiranje, saj je kultura parlamentarnega dialogu v državnem zboru na nizki ravni.

Očitke ministru je zavrnil, češ da je zanje odgovoren minister za zdravje, ki pa je, tako je dejal Horvat, zbežal. Ker ga ni več, ga ne morejo interpelirati. »Smo naredili tudi kakšen zdrs, se znamo tudi opravičiti in se opravičujemo,« je dejal in dodal, da jih ne morejo na tako cenen način zlomiti.

V Novi Sloveniji priznavajo, da se jih je interpelacija Ciglerja Kralja dotaknila. Spraševali so se, zakaj njega. Občutek je, da mora NSi za svoje izjemno uspešne kamniške zgodbe danes doživeti maščevanje, ugiba Horvat: »Odpuščamo, saj predlagatelji ne vedo, kaj delajo.« Današnje čase je označil za čas propadlih nezaupnic in interpelacij.

Poslanec Vojko Starovič iz Stranke ​Alenke Bratušek verjame, da bi moral minister stopiti pred ljudi, povedati, kaj je šlo narobe, in se opravičiti. A tega ni storil. Interpleacijo bodo podprli.

​Jurij Lep iz Desusa je dejal, da bodo poslanci sprejeli odločitev po predstavitvi vseh stališč v državnem zboru. 

​Zmago Jelinčič Plemeniti je napovedal, da bodo ministra podprli.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije