Neprevidni planinci na pogorišču spet kurili

Do konca poletja bi moral biti planinski dom na Okrešlju že pod streho. Gradnja novega Kocbekovega doma na Korošici bo morala še počakati.
Fotografija: Takšen bo nov Frischaufov dom. FOTO: Rok Bordon, Kultivator, kreativna arhitektura Celje
Odpri galerijo
Takšen bo nov Frischaufov dom. FOTO: Rok Bordon, Kultivator, kreativna arhitektura Celje

Pred sedmimi meseci, v prvem tednu lanskega novembra, je usoda slovenskemu planinstvu zadala velikanski udarec. Le nekaj dni po koncu poletne sezone je zaradi napake na električni napeljavi do tal pogorel Frischaufov dom na Okrešlju, najpomembnejša in najbolj obiskana planinska koča v tem delu Kamniško-Savinjskih Alp. V lepem vremenu se je v koči pod Ojstrico, Brano, Tursko goro in Koroško Rinko, mimo katere poteka tudi Slovenska planinska pot, ustavilo tudi tisoč ljudi v enem dnevu!


»Gre za velikansko izgubo tako za celjsko planinsko društvo kot za slovensko planinstvo na splošno,« je dan po požaru za Slovenske novice dejal Brane Povše, predsednik Planinskega društva (PD) Celje - Matica, ki upravlja kočo.
Ni čudno, da je bil povsem na tleh, njihovo društvo je v kratkem času izgubilo kar dve koči in s tem glavni vir financiranja. Oktobra 2017 je zaradi nevestne obiskovalke, ki je namesto vode za čaj na štedilnik pristavila petrolej, do tal pogorel tudi Kocbekov dom na Korošici. »Ne vem, kako naprej. Ostali smo tako rekoč brez vsega, brez vseh prihodkov,« je pretresen razložil.

Letos že pod streho

A te dni je na spodnjem robu ledeniške dolinice nad Logarsko dolino čisto drugačno, bolj veselo vzdušje. Že od sredine maja je namreč na Okrešlju vse pripravljeno na gradnjo novega planinskega doma! Počrnelih zidov, ki so se vili v nebo in se nevarno zibali v vetru, ni več, ostanke pogorelega doma so v več delovnih akcijah še pred začetkom zime večinoma odstranili, s tovorno žičnico jim je uspelo v dolino odpeljati več ton neuporabnega in uničenega materiala.
Od priljubljenega planinskega doma so ostali samo še zidovi. FOTO: Lidija Kociper/FB
Od priljubljenega planinskega doma so ostali samo še zidovi. FOTO: Lidija Kociper/FB

Tako je na travnati ravnici že mogoče videti delovna stroja, ki ju je proti koncu maja na Okrešelj pripeljala helikopterska posadka Slovenske vojske, skupaj s še več tonami druge opreme. Teden dni po prevozu so bili udeleženci delovne akcije, predvsem člani PD, korak bližje do nove koče, saj so delovno mehanizacijo tudi sestavili, preizkusili, ali deluje, in razširili pot do gradbišča.
Kot nam je povedal Brane Povše, seveda v čisto drugačnem tonu kot takrat, ko smo se z njim pogovarjali po požaru, začenjajo gradnjo oziroma pripravljalna dela. »Načrtujemo rušenje ostankov pogorelega poslopja, nato bomo dali vlogo za gradbeno dovoljenje in razpis za izvajalca. Do konca poletja bi moral biti planinski dom pod streho, torej v tretji gradbeni fazi, če nam bo uspelo zbrati ves denar, pa bi bilo vse skupaj dokončano že drugo sezono,« je sporočil veselo novico.


Za obiskovalce pa so do odprtja novega doma postavili zasilno stavbo, ki je namenjena delavcem in oskrbniku, da bo lahko čez poletje zagotovil vsaj kakšno pijačo. Prav tako so na travniku iz lesenih palet sestavili mize, klopi in ležalnike, na katerih so veselo posedali in ležali številni ljubitelji gora.

Zaradi Okrešlja Korošica na stranskem tiru

Nov planinski dom bo stal med osemsto tisočaki in milijonom evrov, denar pa bodo zbrali delno z zavarovalnino, delno z donatorji in prek sms-donacij, nekaj bo prispevala Planinska zveza Slovenije (PZS) in vsi njeni člani ob plačilu članarine, od države pa imajo obljubljenih 450.000 evrov. Spomnimo, po požaru so poslanci na prošnjo PZS za pomoč pri sanaciji sprejeli amandma k proračunu za leto 2020 in v ta namen »rezervirali« 450.000 evrov. Kot nam razloži Povše, so bili takrat vsi zelo veseli soglasne podpore prav vseh 90 poslancev.

»Naš izračun cene seveda velja za gradnjo v dolini, všteti niso stroški prevoza. Ti so pri gradnji v gorah vedno zelo visoki. Zato smo tudi zelo hvaležni Slovenski vojski, ki nam je že veliko brezplačno pomagala in so nam obljubili še 10 ur prevozov. Zelo si želimo, da bi Frischaufov dom čim prej začel delovati, saj si lahko le tako zagotovimo sredstva za gradnjo Kocbekovega doma
Na Okrešlju je že vse pripravljeno na začetek del. FOTO: PD Celje - Matica
Na Okrešlju je že vse pripravljeno na začetek del. FOTO: PD Celje - Matica
na Korošici. Zaradi pomembnejše strateške lege in s tem povezanega večjega zaslužka koče na Okrešlju smo se na upravnem odboru našega PD odločili, da damo prednost Okrešlju. Ne za Okrešelj in ne za Korošico pa ne morem natančno povedati, kdaj bosta končana, vse je odvisno od denarja,« še pove Povše.

Na pogorišču spet kurili!

​Idilo po začetku gradnje novega planinskega doma je sredi maja, ob prihodu ekipe delavcev in udeležencev delovnih akcij na Okrešelj, zmotil le pogled na kurišče, ki so si ga pripravili neznani neodgovorni obiskovalci pod skalo tik ob lesenem zavetišču Gorske reševalne službe (GRS) Celje. To leži na mestu starega, ki je pred leti tudi pogorelo. »Ja, šokirani smo bili, ko smo to videli. Če ti tri koče pogorijo, postaneš kar nekako alergičen na to, da ti nekdo tik ob zavetišču zakuri ogenj,« je komentiral Povše.


Danijel Žagar, ki je na družabnem omrežju delil fotografijo kurišča, pa je pod njo zapisal: »Zaskrbljen sem, ko vidim, kaj ljudje počno na Okrešlju. Obiskovalci, obnašajte se odgovorno in ne kurite v bližini pred leti pogorelega zavetišča GRS. Le manjša neprevidnost bi spet lahko zanetila požar. Kaj ni dovolj, da sta zgoreli dve koči?« 
Neodgovorno početje, kurjenje tik ob lesenem zavetišču GRS, ki je pred leti že zagorelo. FOTO: Danijel Žagar
Neodgovorno početje, kurjenje tik ob lesenem zavetišču GRS, ki je pred leti že zagorelo. FOTO: Danijel Žagar

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije