8. FESTVINA

Najboljša slovenska vina na enem mestu

Na Brdu pri Kranju se bo 30. septembra odvrtel osmi Festvina. Obiskovalci bodo lahko poskusili novosti in posebnosti, ki niso v redni prodaji.
Fotografija: Družina Koželj: ta mlada dva, Rok in Lucija, ki že prevzemata posel, in oče Jože, prvi mož festivala in Hiše vin. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Družina Koželj: ta mlada dva, Rok in Lucija, ki že prevzemata posel, in oče Jože, prvi mož festivala in Hiše vin. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – Vas zanima, kako slovenski gostinci pripravljajo svoje vinske karte? Za mnoge je prvi korak k temu pomembnemu delu gostinske ponudbe obisk festivala Festvina (FV), ki ga organizira Hiša dobrih vin Koželj. Srce in duša FV je vinski trgovec in prvi mož Hiše dobrih vin Jože Koželj. Da bi organiziral festival, mu je prišlo na misel pred leti, med dostavljanjem steklenic žlahtne kapljice gostinskim obratom po Sloveniji. »Pomislil sem, da ne bi bilo slabo, če bi bila vsa dobra vina slovenskih vinarjev zbrana na enem mestu,« se spominja. Beseda je kmalu postala meso in leta 2005 se je na Račjem vrhu na Brdu pri Kranju odvrtel prvi FV. Sodelovalo je 25 vinarjev, obiskovalcev pa je bilo okoli 300. Od takrat se odvija vsaki dve leti, zanimanje zanj pa skokovito narašča. Na zadnjem pred dvema letoma se je o najnovejši in najzanimivejši ponudbi slovenskih vinarjev na festivalu poučevalo že 1500 ljudi.

Osmi Festvina so predstavili na tiskovni konferenci pred vinoteko Wpoint Dvor v Ljubljani. FOTO: Marko Feist
Osmi Festvina so predstavili na tiskovni konferenci pred vinoteko Wpoint Dvor v Ljubljani. FOTO: Marko Feist
Organizator skrbi, da je na dogodku vsako leto kaj novega. Pred štirimi leti so denimo uvedli after party, poslovilno zabavo, ki se je odlično prijela in postala stalnica. Letošnja novost pa je prav poseben mejnik. Vlogo vodje je prevzela Jožetova hči Lucija Koželj, ki je bila v času prvega še deklica. »Prvi FV je bil leta 2005, stara sem bila 11 let. Spominjam se, da me je mama čakala pred šolo in hiteli sva na Brdo, da ne bova česa zamudili,« se spominja.

Rekordnih 84 vinarjev

Na letošnjem, osmem FV se bo predstavilo rekordno število razstavljavcev. Vina bo predstavilo 84 vinarjev, od tega 59 slovenskih. Vsak bo sodeloval z največ petimi vini, med njimi pa mora biti ena novost ali posebnost, ki je ni v redni prodaji. »Vsi obiskovalci bodo dobili ocenjevalno knjižico, da bodo med poskušanjem lahko zapisovali vtise,« razlaga vodja festivala. Osrednji dogodek bo delavnica, ki jo bo vodil vinski ocenjevalec in sommelier Tomaž Sršen. Glavna tema delavnice bo odgovor na vprašanje, kako sestavljajo vinske karte v domačih in kako v tujih restavracijah. Med manjšimi delavnicami sta med drugim zanimivi tista na temo vode in delavnica, na kateri se bo mogoče naučiti, kateri kozarec gre h kateremu vinu. Kot poudarjata oče in hči, je dogodek namenjen vsem, ki jih zanima žlahtna kapljica, in ne le gostincem in poznavalcem. Na FV bo potekala še degustacija oljčnih olj, izšel bo tudi vinski katalog Wine Magazin, nekakšna črna knjižica najboljšega, kar ponujajo naše kleti, in ki jo je mogoče dobiti le na festivalu, sicer pa je ni mogoče kupiti. Pozneje bo brezplačni izvod na voljo v vinoteki Wpoint Dvor v Ljubljani. Udeležba na festivalu je brezplačna, potrebna je zgolj spletna registracija na spletni strani www.kozelj.si/fv.

Nova vinska karta vsakega januarja

Luka Jezeršek je s svojo ekipo reden gost Festvina. FOTO: Marko Feist
Luka Jezeršek je s svojo ekipo reden gost Festvina. FOTO: Marko Feist
Vinski trgovec je pomemben člen med vinarji in gostinskimi obrati. »V verigi od grozda do kozarca je veliko deležnikov, in če te stvari niso razčlenjene, da spoštujemo drug drugega, ne delujejo,« je na tiskovni konferenci pred osmim FV povedal Luka Jezeršek iz Gostinstva Jezeršek, kjer več kot 70 odstotkov vina nabavljajo prav pri Hiši Koželj. »Jožeta sem spoznal, ko sem bil še zelo majhen in je kot voznik kombija pripeljal vino k očetu v garažo, ampak takrat samo za kakšne večje dogodke, denimo maturantske plese. V nadaljevanju se je zgodba spletla, ko smo bratje prevzeli podjetje, šli na FV in ugotovili, da to ni samo nekdo, ki prelaga kartone od točke a do točke b, ampak nekdo, ki skrbi za servis, omogoča raziskavo trga, kaj je novega, in pride s temi predlogi do nas gostincev,« je razložil znani sodnik v MasterChefu. Pri sestavljanju vinske karte, ki jo pri Jezeršku osvežijo vsakega januarja, imajo veliko vlogo prav informacije, ki jih ekipa gostinstva dobi na FV. Letošnji, na katerega organizatorji toplo vabijo vse, se bo zgodil 30. septembra na Brdu pri Kranju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije