NENAVADNE ZAHTEVE

Inšpekcija šokirala lastnico kmetije: Kam gre naša država?

Zahteve, ki so jih postavili, so po njenem mnenju neutemeljene. 
Fotografija: Kmečka lastovka je stalna prebivalka slovenskih kmetij. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Kmečka lastovka je stalna prebivalka slovenskih kmetij. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

LJUBLJANA – Po spletu je zakrožil zapis slovenske kmetice o nedavnem obisku inšpektorice iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Ob nenapovedanem obisku kmetije so ji naložili, naj zmanjša število ptic v hlevu, saj naj bi bilo število preveliko glede na površino hleva. 

»Nenapovedano sem dobila inšpekcijo za varno hrano. In kaj so mestne gospe ugotovile? Da imam v hlevu preveč ptic in moramo dati pod strop mrežo.« Gre za kmečko lastovico, ki naj bi bila zaščitena in uničevanje njenih gnezd je prepovedano. Zgrožena kmetica piše, da ptice poskrbijo, da v hlevu ni mrčesa oz. muh. 

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

»A bodo res dosegli, da se bo povsem nehalo kmetovati?« Seveda smo se po odgovore obrnili tudi k UVHVVR, kjer so nam zatrdili, da za tovrstne prekrške ni zagroženih denarnih kazni. So pa razložili, zakaj je množično bivanje ptic v prostoru z vzrejnimi živalmi lahko nevarno. »Vsak objekt za rejo živali naj bi imel vzpostavljene preventivne biovarnostne ukrepe za zaščito pred vnosom bolezni v rejo. Ti biovarnostni ukrepi so različni, odvisno od vrste živali, ki se redijo in načina reje.« 

​Bojijo se razvoja patogenih mikroorganizmov

»Ptiči v objektih, kjer se intenzivno redijo piščanci za rejo, kokoši nesnice ali vzrejajo matične jate, predstavljajo nevarnost za vnos različnih virusnih bolezni in patogenih mikroorganizmov, zato mora imetnik absolutno preprečiti stik perutnine s pticami vseh vrst. Podobna pravila veljajo za intenzivno vzrejo prašičev, zlasti reje plemenskih svinj.«

Pri UVHVVR pravijo še tole: »V veljavni zakonodaji ni predpisano, da se ptice, vključno z lastovkami, ne smejo zadrževati v hlevu. Predpisano pa je, da mora imetnik živali izvesti vse ukrepe, da prepreči vnos bolezni v čredo.« Inšpekcija lastniku objekta, ki krši to pravilo, izreče zgolj opozorilo, saj sankcij za neizvajanje biovarnostnih ukrepov ni.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije