POPLAVE

Golob nad videnim pretresen, napoveduje ukrepe vlade

V torek bo vlada na izredni seji po Golobovih napovedih spregovorila zlasti o obdobju po intervenciji, v kateri je aktivirana civilna zaščita.
Fotografija: Robert Golob ima v teh dneh veliko dela in skrbi. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Robert Golob ima v teh dneh veliko dela in skrbi. FOTO: Blaž Samec

Premier Robert Golob, ki je obiskal občine Medvode, Radovljica in Škofja Loka, je znova poudaril, da vlada stoji ob strani ljudem. Mnogi so v ujmi izgubili vse, obenem pa se je pokazala tudi solidarnost, je izpostavil. Nad videnim je pretresen. Obljublja, da bo vlada nadaljevala takojšnje sprejemanje ukrepov za pomoč prizadetim.

Golob si je v Medvodah ogledal posledice poplav na sotočju Save in Sore, Rakovnika ter v dolini Ločnice. Župan Nejc Smole je dejal, da si v občini, ki jo je močno prizadela povodenj, želijo zlasti pospešenega vlaganja v vodotoke in protipoplavno zaščito ter sanacijo plazov. »Predvsem naš polhograjski del je bil izrazito prizadet s plazovi in bo verjetno to ena najdaljših sanacij, ker je sredstva za plazove zelo težko zagotoviti, saj so to po navadi precej visoka sredstva,« je dejal.

Pravi, da ljudje ne bodo ostali sami

Župan si želi, da bi država pomoč namenila tudi fizičnim osebam, saj so nekateri ostali brez vsega. Golob, ki se je na lastne oči prepričal, da so nekaterim od hiše ostale le stene, je spomnil, da je vlada že namenila sredstva Rdečemu križu in Karitas. Pri razdelitvi pomoči tako računa na občinske komisije in humanitarne organizacije, ki imajo prek svojih mrež najboljši pregled nad tem, kdo potrebuje pomoč, je dejal.

»Ne želimo, da bi izpadlo, da bomo spet obnavljali samo infrastrukturo, ljudje pa bodo ostali sami, ne bodo ostali sami. Na drugi strani pa tudi vemo, da če bomo bolj uspešno, bolj učinkovito in hitreje vlagali v protipoplavno zaščito, bo škoda v prihodnosti, če se bodo taki dogodki ponavljali, bistveno manjša,« je ponovil.

V torek bo vlada na izredni seji po Golobovih napovedih spregovorila zlasti o obdobju po intervenciji, v kateri je aktivirana civilna zaščita. Po obisku Medvod je sicer ugotavljal, da so te dva dni po povodnji neverjetno očiščene, kar kaže na solidarnost ljudi, ki so stopili skupaj.

Obiskal je tudi psihiatrično bolnišnico

Pred tem je Golob obiskal tudi Škofjo Loko, ki ima nekoliko drugačne izzive kot Medvode, saj bo glede na položaj mesta in hiš tam protipoplavno zaščito bistveno težje izpeljati. »Upam, da se bo vseeno dalo nekaj narediti. Tam smo se prvič soočili s tem, da smo videli, kako izgleda, ko pride voda do prvega nadstropja, in jaz si ne morem predstavljati te groze, ko stojiš na balkonu in opazuješ vodo, kaj dela pod tabo, tako da nimam besed,« je opisal današnji obisk. Obiskal je tudi Psihiatrično bolnišnico Begunje, ki jo je prav tako zalila voda.

Slovenijo je v zadnjih dneh prizadela najhujša ujma v zgodovini samostojne države, prizadeti sta dve tretjini območja, številni predeli so še vedno poplavljeni, sprožajo se plazovi, mnoge ceste ostajajo neprevozne. Prizadeta je osnovna infrastruktura, tudi vodovodni sistemi. Glede na informacije, da je ponekod zmanjkalo ustekleničene vode, Golob miri, da je v državi vsega dovolj, poskrbeti je treba le za logistiko, da bodo ceste dostopne in dobava možna.

Na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport so za STA zagotovili, da so ves čas v stiku s štabom civilne zaščite, »in če bi se izkazalo, da bo treba sprostiti blagovne rezerve, smo na to pripravljeni in bomo takoj pristopili k izvedbi«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije