NAJ PIRHI

FOTO: Prispele prve mojstrovine za najlepše pirhe Novic

Poteka že 23. natečaj Naj pirhi Slovenskih novic. Svoje pisanke nam lahko pošljete do 12. aprila.
Fotografija: Kvačkane pisanke Antonije Podgorski FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Kvačkane pisanke Antonije Podgorski FOTO: Igor Mali

LJUBLJANA – Velika noč se približuje in v uredništvo smo prejeli prve pisanke za naš tradicionalni natečaj, letos je že 23. po vrsti. Sicer je še sedem dni časa, do petka, 12. aprila, da si zamislite, kako boste okrasili svoje pirhe, in nam jih pošljete na naslov Uredništvo Slovenskih novic, Dunajska 5, Ljubljana, nekaj izjemnih velikonočnih umetnin pa smo že prejeli.

Morsko jajce in zmajevo gnezdo

Izidor Vrhovnik nam je poslal modro pisanico, okrašeno s svetlo modrimi in zlatimi koluti. Poslikava deluje zelo arhaično in spominja na znak katerega obmorskega mesta. Pariško modro jajce nas je zares spomnilo na morje, na pomlad.

Upokojena prodajalka Marinka Žužič iz Mirna pa je pisanke okrasila tako, da je nadrobila jajčnih lupin in jih obarvala ter nalepila na oblino. Nato je natrla drobce kamenja in z njimi potiskala površino pisanke. Tako je ustvarila nepozabne barvite vzorce in smehljajoče se obraze. Figuram je dodala lase in klobuk.


Posebno zanimive pisanice nam je poslala Antonija Podgorski iz Prebolda, ki je jajca okvačkala z roza, rdečo, vijoličasto in belo nitjo, da ob pogledu na pirhe izstopijo abstraktni vzorci.

Sestri trinajstletna Melani in štirinajstletna Julijana Balažic sta izdelali pravo zmajevo gnezdo z velikimi zlatimi in srebrnimi jajci ter zraven poslali stran in pol razlage o nastajanju umetnine. Takole pišeta: »Jajca so v osnovi iz stiropora, ki sva jih napikali z žebljički. Nato sva iz gline izdelali zmajčka, ki trenutno kuka iz jajčka.« Ta je zelene barve. Poseben projekt je bila njegova namestitev v jajce, ki so ga napolnili z vato, zaprli in obdelali. Melani in Julijana vsako leto okoli velike noči ustvarjata, zmajevo gnezdo je njuna letošnja umetnina.

Morska pisanka Izidorja Vrhovnika FOTO: Igor Mali
Morska pisanka Izidorja Vrhovnika FOTO: Igor Mali

Naj vam bodo ti prvi pirhi za letošnji 23. natečaj Naj pirhi Slovenskih novic spodbuda za ustvarjanje. Poleg osebnega zadovoljstva, ki ga užijete ob krašenju, vas čakajo zares bogate nagrade.

Rimske Toplice, zlato, dobrote

Zmagovalec ali zmagovalka natečaja v tradicionalni kategoriji bo za nagrado odpotoval v Rimske Toplice. Paket za dve osebi vsebuje dve prenočitvi v dvoposteljni sobi v hotelu s štirimi zvezdicami s polpenzionom. Nagrajenca se bosta lahko po mili volji brezplačno kopala v termalnem bazenskem kompleksu, se sprostila v fitnesu, se priključila jutranji telovadbi v bazenu in še in še bi lahko naštevali. Za razvajanje se splača potruditi, mar ne?

Zmagovalci v vseh treh kategorijah, v tradicionalni, sodobni in otroških, bodo prejeli zlate pisanice Zlatarstva Mandić iz Murske Sobote ter darilne bone trgovine Mercator.


Sodelujoči v sklopu invalidskih organizacij, srednjih kmetijskih in gostinskih šol in domov za starejše občane pa bodo prejeli polno košaro dobrot Zelene doline.

Novinar in pisec knjig Primož Hieng bo najboljšim podaril svojo knjigo z naslovom Pirhi, pisanice in remenke, v kateri predstavlja kar 80 idej, kako okrasiti velikonočne pisanice.

Spoštovani bralci. Ob koncu prispevka naj vas še enkrat povabimo k sodelovanju pri 23. natečaju Naj pirhi Slovenskih novic. Še dober teden imate časa, da nam pošljete svoje okrašene pisanke. Tudi letos bo vodja ocenjevalne komisije etnolog dr. Janez Bogataj, ki priznava, da so pisanke, ki prispejo na naš natečaj, umetnine na izjemni ravni.

Zmajevo gnezdo Melani in Julijane FOTO: Igor Mali
Zmajevo gnezdo Melani in Julijane FOTO: Igor Mali

Razglasitev in podelitev nagrad bo v sredo, 17. aprila, ob 17. uri v Varstveno-delovnem centru CUDV Draga na Šmartinski cesti 152 (BTC hala 7), poleg fitnes centra Fitinn.

Vse pisanke bodo razstavljene še 18. in 19. aprila v avli stolpnice Delo na Dunajski 5 v Ljubljani, ki jo bodo okrasili učenci Kmetijske šole Grm. Razstava bo na ogled od 10. do 17. ure.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije