VREMENSKA UJMA

FOTO: Deroča reka odnesla nesrečnika

Dež in orkanski veter sta najbolj prizadela Gorenjsko in Koroško. Prebivalci Jezerskega se niso mogli vrniti na svoje domove.
Fotografija: Voda je zaprla dostop do Bohinja, prebivalci niso mogli v službo, večkrat je zmanjkalo elektrike. FOTO: Janez Pikon
Odpri galerijo
Voda je zaprla dostop do Bohinja, prebivalci niso mogli v službo, večkrat je zmanjkalo elektrike. FOTO: Janez Pikon

KOKRA, BOHINJ, MARIBOR – Močan veter in narasle vode so najbolj prizadeli Gorenjsko. Predvsem na območju Jezerskega in Bohinja je odkrilo številne strehe, ruvalo je drevje, sprožali so se zemeljski plazovi, s strmih pobočij so si proti dolini pot utirali hudourniki. Na najbolj prizadetih območjih so ostali brez elektrike, prav tako so bile prekinjene cestne povezave.
Ker je bila zaradi podrtega drevja neprevozna cesta do Jezerskega, so tisti domačini, ki v ponedeljek niso mogli priti domov, prenočili pri sorodnikih in prijateljih v dolini. Nekaj jih je obstalo le kak kilometer ali dva od doma, v gostišču Kanonir, ležišča pa so s pomočjo civilne zaščite postavili tudi v telovadnici podružnične šole Kokra. Tam, v kokrški šoli, je noč preživela petnajsterica prebivalcev Jezerskega, med njimi naš znani alpinist Davo Karničar.
»Zaskrbljen sem, saj ne vemo, kaj se bo zgodilo v prihodnjih dneh, ko se bo sneg začel tajati in bodo reke lahko še naraščale. Prav tako ne vemo, v kakšnem stanju je naša hiša,« je Davo pojasnil včeraj dopoldne, potem ko je v šoli prenočil skupaj z ženo Petro in delom družine, ena od hčerk pa na Jezerskem, pri bratovi družini. S skrbjo v glasu so o minuli noči pripovedovali tudi drugi prebivalci Jezerskega, ki v ponedeljek niso mogli priti domov.
Frančiška Lustek, ki ji je cestna zapora prekrižala pot le kak kilometer od doma, je noč na torek skupaj s petnajstimi sovaščani preživela v gostišču Kanonir: »Česa takega še nisem doživela. Tako močnega vetra tu še ni bilo. Podobna situacija je bila med žledolomom, saj so bile tudi takrat ceste zaprte, a vetra, kakršen je bil zdaj, ne pomnim, pa od rojstva živim v teh krajih.«
Tudi ona zaradi prekinitve telefonskih povezav ni vedela, kaj se dogaja v le kak kilometer oddaljenem domu, kjer je noč preživel del njene družine. Lastnica gostišča Kanonir Marija Jokič je včeraj okoli desete ure dopoldne v sobi, ki so jo osvetljevale le migetajoče sveče, povedala, da so minulo noč preživeli dokaj mirno: »Otroci so se zabavali po svoje, mi smo debatirali. Nekaj malega smo si pripravili za večerjo, juho in jajčka, danes smo imeli tudi že zajtrk.«
Na veter, ki je od ponedeljka pustošil po Jezerskem, so se odzvali tudi v sosednji občini. Iz Preddvora se je po ovinkasti cesti do gorske občine odpravilo šest gasilcev. Za njimi je pot zaprl veter, saj so na cesto padle številne smreke, zato so gasilci iz Preddvora noč preživeli na Jezerskem, kjer so pomagali domačinom tudi včeraj. »Trenutno je na Jezerskem odkritih več streh, za pokrivanje katerih gasilci potrebujejo dodatne ponjave. Trudimo se jih zagotoviti,« je včeraj dopoldne povedal Aleš Drekonja, poveljnik civilne zaščite v Preddvoru.
Močan veter in narasle vode so pustošile tudi Bohinj, ki je bil več ur odrezan od sveta. Župan Bohinja Franc Kramar je pojasnil, da česa takega ne pomnijo niti najstarejši občani, saj je veter materialno škodo pustil v Spodnji in Zgornji Bohinjski dolini. Domačine so že v ponedeljek prosili, naj ostanejo doma, včeraj so osnovne šole v Bohinju imele zaprta vrata. Silvo Režek, poveljnik PGD Bohinjska Bistrica, je pojasnil, da je več kot 80 stanovanjskih objektov deloma ali v celoti odkritih: »Prioriteta so večstanovanjske zgradbe in tiste stavbe, kjer voda vdira v bivalne prostore.«
Ko to poročamo, se zaradi podrtega drevja bohinjski gasilci še niso prebili do nekaterih krajev, brez elektrike so še vedno posamezne bohinjske vasi. »Sami smo premajhni za tako veliko nesrečo,« je premierju Miru Cerarju, ki je popoldne prišel v občinski štab civilne zaščite in si z ekipo tudi ogledal stanje na terenu, včeraj popoldne sporočil bohinjski župan. Pomoč Bohinjcem je že obljubil tudi Srečko Šestan, poveljnik republiškega štaba civilne zaščite.

Skočil v deročo Mežo

Nemalo težav je vremenska ujma povzročila na Štajerskem in Koroškem. Že zgodaj dopoldne je na Prevaljah stekla obsežna iskalna akcija, saj je deroča reka Meža odnesla moškega, ki je skočil v naraslo vodo. Sprožili so iskalno akcijo, a so jo zaradi nemogočih razmer kmalu prekinili.
Najhuje je bilo včeraj ponoči v Črni na Koroškem, saj je bila vas naše olimpijske prvakinje Tine Maze zaradi podrtih dreves na cesti za nekaj ur odrezana od sveta. Brez elektrike so bili od poznega ponedeljkovega popoldneva tudi na Prevaljah, po Mežiški dolini pa se je začela razlivati Meža, ki je bila na posameznih odsekih nevarno deroča.
Podobno je bilo v okolici štajerske prestolnice. Težav s prelivanjem rek ni bilo, zato pa je pihal orkanski veter, ki je razkril strehe več deset stanovanjskih blokov in hiš, deset tisoč odjemalcev je ostalo brez elektrike. Strokovnjaki Elektra Maribor škodo na električnih napeljavah primerjajo celo s škodo, ki je pred leti nastala zaradi žleda. Zaradi razkrite strehe je včeraj odpadel pouk na srednji prometni šoli, kjer si prizadevajo pokriti streho, da bi se lahko normalni učni proces nadaljeval danes. Podobno je bilo na osnovni šoli Brezno-Podvelka, dodatnega prostega dneva pa so se najbolj razveselili šolarji.
Tudi na osnovni šoli v Cirkovcah so morali včeraj odpovedati pouk, saj je močan veter razkril streho na delu stavbe, kjer izvajajo tudi predšolsko varstvo. Veter je okoli 200 kvadratnih metrov pločevinaste strehe vrgel prek celotne šolske stavbe na dvorišče. Tam jim je polomilo nekaj plošč steklenega atrija, zato so odpovedali pouk za nekaj več kot 200 učencev, je pojasnila ravnateljica Ivanka Korez.
Ponoči so zaradi plazu za ves promet zaprli cesto proti mejnemu prehodu Gruškovje. Okoli 300 metrov pred mejo se je na cesto usulo okoli sto kubičnih metrov zemljine, ki so jo morali delavci odstraniti s pomočjo gradbenih strojev. Cesta je bila več ur zaprta od Podlehnika do Gruškovja, policisti pa so promet preusmerili na mejna prehoda Zavrč in Leskovec. Šele popoldne so cesto znova odprli.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije