NEPRAVNOMOČNO

Abanka mora kupcema vrniti vplačani znesek

Sodišče je pogodbo o nakupu podrejenih obveznic razglasilo za nično.
Fotografija: Banke zaradi izbrisa podrejenih obveznic v Sloveniji toži večina razlaščenih vlagateljev, ki se je odločila za iskanje pravice po sodni poti. Teh primerov je več kot 500, a večina postopkov očitno trenutno miruje, tudi zaradi različnih praks sodišč. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Banke zaradi izbrisa podrejenih obveznic v Sloveniji toži večina razlaščenih vlagateljev, ki se je odločila za iskanje pravice po sodni poti. Teh primerov je več kot 500, a večina postopkov očitno trenutno miruje, tudi zaradi različnih praks sodišč. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Celjsko okrožno sodišče je odločilo, da mora Abanka razlaščenima kupcema podrejenih obveznic Banke Celje vrniti vplačani znesek skupaj z obrestmi, poroča Delo. Sodba še ni pravnomočna, saj se je Abanka nanjo pritožila.

Razlaščena vlagatelja, ki sta kot fizični osebi leta 2007 kupila za več sto tisoč evrov podrejenih obveznic Banke Celje, sta lansko pomlad po navedbah Dela vložila tožbo proti Abanki kot pravni naslednici Banke Celje in terjala povrnitev naložbe, ki jima je bila leta 2014 na podlagi odločbe Banke Slovenije o izrednih ukrepih v Banki Celje izbrisana. Banki sta očitala, da ju ni poučila o vseh lastnostih posla in tveganjih, povezanih s podrejenimi obveznicami.

Pogodbo razglasili za nično

Na celjskem sodišču so za Delo potrdili, da so junija letos tožbenemu zahtevku ugodili. Po neuradnih informacijah časnika je sodišče nakupno pogodbo razglasilo za nično, kar pomeni, da bi morala Abanka oškodovanima vlagateljema vrniti vplačano glavnico, vključno z zapadlimi pogodbenimi obrestmi in zamudnimi obrestmi.

Sodba še ni pravnomočna, saj se je Abanka nanjo pritožila. V Abanki, ki se je združila z Banko Celje, zadeve za časnik niso želeli komentirati, prav tako ne tožnika.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije