Novinarji izsiljevali zdravnika?

Od Nikice Gabrića so zahtevali oglase v tedniku 7Dnevno. Znani oftalmolog ni nikoli skrival dejstva, da je prostozidar.
Fotografija: Vodstvo tednika 7Dnevno je menda izsiljevalo hrvaškega oftalmologa Nikico Gabrića. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Vodstvo tednika 7Dnevno je menda izsiljevalo hrvaškega oftalmologa Nikico Gabrića. FOTO: Matej Družnik

Zagrebški policisti so konec tedna aretirali šefe kontroverznega tednika 7Dnevno in spletnega portala dnevno.hr zaradi suma, da so izsiljevali znanega oftalmologa Nikico Gabrića. Glavnega urednika tednika in portala Marka Cigoja, njegovega namestnika Vuka Radića in direktorico Marijo Dekanić so po zaslišanju izpustili.

Kakor so po neuradnih virih izvedeli hrvaški mediji, so jih zaslišali zaradi suma, da so od Gabrića, ustanovitelja in vodje zasebne oftalmološke klinike Svijetlost, kamor na operacije oči odhajajo tudi številni Slovenci, v zadnjih tednih poskusili izsiliti denar, v zameno pa ne bi objavili zgodbe in fotografij, s katerimi so hoteli razkrinkati Gabrića kot šefa hrvaških prostozidarjev. Pri tem menda niso zahtevali gotovine, ampak so hoteli doseči, da bi njegova klinika in njeni partnerji v tedniku plačali oglase v skupni vrednosti 200.000 kun (slabih 27.000 evrov).

Nikica Gabrić trdi, da ni nikoli skrival, da je član prostozidarske lože. Kakor poudarja, gre za legalno registrirano združenje, ki ima od 750 do 800 članov. A hrvaški prostozidarji raje delujejo stran od oči javnosti, zaradi česar so pogosto tarče špekulacij. Gabrić je za afero okrivil urednika prostozidarskega glasila, ki je zasebne fotografije s srečanja lože izročil redakciji 7Dnevno. »On je izdajalec, ki si ne zasluži, da bi ga sploh omenjali. Izključili ga bomo. Imel je naše dokumente, naše zaupanje, on pa je to izdal časopisu,« je izjavil Gabrić.
Pri nas so prostozidarji nekoliko manj skrivnostno združenje; leta 2017 je bila v Narodnem muzeju v Ljubljani odprta razstava Prostozidarstvo na Slovenskem. FOTO: Uroš Hočevar
Pri nas so prostozidarji nekoliko manj skrivnostno združenje; leta 2017 je bila v Narodnem muzeju v Ljubljani odprta razstava Prostozidarstvo na Slovenskem. FOTO: Uroš Hočevar

Odvetnik Marka Cigoja Ivo Farić je šokiran nad aretacijo, pri čemer je predstavil drugačno zgodbo. Po pisanju portala dnevno.hr sta se Gabrić in Cigoj res sešla, a s to razliko, da je hotel ​Gabrić ustaviti objavo članka o prostozidarjih v tedniku in Cigoju v zameno ponudil mesto v hrvaški prostozidarski loži. In ker ta tega ni sprejel, so sledile grožnje – tudi s koncem tednika –, saj da so med člani lože številni visoki funkcionarji. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije