Koruptivnim policistom zasegli 90.000 evrov

Razkrivamo, kdo so obmejni policisti, ki naj bi za denar državljanom tretjih držav v potnih listinah lažno potrjevali prehod zunanje schengenske meje. Vsi so že v suspenzu.
Fotografija: Štirje od petih osumljenih policistov so delali na mejnem prehodu Gruškovje. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Štirje od petih osumljenih policistov so delali na mejnem prehodu Gruškovje. FOTO: Tadej Regent

Kar 50 policistov iz enot, pristojnih za notranjo varnost slovenske policije, NPU in policistov posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva, ki je pristojno za pregon uniformiranih oseb, je v nedeljo, kot smo v Slovenskih novicah včeraj že obsežno poročali, pod drobnogled vzelo pet svojih kolegov. Pridržali so še eno osebo iz sosednje Avstrije, kot navaja Večer, naj bi šlo domnevnega vodjo kriminalne družbe Marka Cvijetića. Po naših informacijah so se na limanice ujeli policisti Vlado Cafuta, Sebastijan Hozjan, Samo Lipovec, Aleš Lesar in Damjan Žunko.
Med hišnimi preiskavami so zasegli tudi 19 potnih listin. FOTO: Policija
Med hišnimi preiskavami so zasegli tudi 19 potnih listin. FOTO: Policija

»Gre za preiskovanje sumov kaznivih dejanj s področja korupcije, ki smo jih v slovenski policiji odkrili sami z različnimi aktivnostmi, med drugim z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov,« je v sporočilu za javnost zapisala Vesna Drole z Generalne policijske uprave. Policisti so tako opravili hišne preiskave, tudi v sosednji Avstriji, še vedno pa izvajajo tudi druge ukrepe za zagotavljanje notranje varnosti v policiji.

Policija je na podlagi notranjevarnostnih ukrepov in lastne dejavnosti odkrila mednarodno kriminalno združbo, ki je neupravičeno in za plačilo nezakonito omogočala osebam tretjih držav bivanje na območju schengna.


»Pri teh aktivnostih smo zaznali in odkrili tudi sodelovanje petih uslužbencev policije na mejnih prehodih Gruškovje in Zavrč, ki so jim državljani tretjih držav plačali, da so jim v potnih listinah lažno potrjevali prehod zunanje schengenske meje. S tem so jim omogočili neprekinjeno bivanje v državah na območju schengna v nasprotju s schengenskimi predpisi, ki jim bivanje omejujejo na 90 dni v katerem koli obdobju 180 dni. Po izteku tega obdobja oseba na območju schengna biva nezakonito,« je zapisala Droletova.
 

Za žig 400 evrov


Po naših neuradnih informacijah gre za torej štiri policiste, ki so delali na mejnem prehodu Gruškovje, eden pa naj bi bil zaposlen na mejnem prehodu Zavrč, vseh pet pa je bilo včeraj prepeljanih k preiskovalnemu sodniku. Šlo naj bi torej za žigosanje in s tem lažno podaljševanje dovoljenja za bivanje tujcem tretjih držav v EU, večinoma državljanom BiH. Državljani tretjih držav, ki so delali na črno v Nemčiji in v Avstriji, naj bi za žig v potnem listu plačali tudi po 400 evrov. Policisti so potne liste državljanov tretjih držav, ki bivajo na schengenskem območju in so potrebovali žig, ne da bi zapustili schengen, prejemali prek kurirjev.

»Vsak policist je prejel potni list, ga obdelal, kot je bil zahtevek imetnika, torej z datumom vhoda in izhoda iz schengenskega prostora, in ta ožigosani potni list se je po isti poti vračal na območje Avstrije in državljanom, ki so na tak način nezakonito bivali v schengnu,« je v izjavi za javnost povedal Franc Pavlin, vodja sektorja za notranje preiskave. Stiki z osumljenimi policisti so potekali zunaj mejnih prehodov.


Med hišnimi preiskavami so zasegli več predmetov, med drugim 19 potnih listov, ki so že bili pripravljeni na žigosanje, in gotovino v višini 90.000 evrov. Njihovi potni listi naj bi pod taktirko Cvijetića na mejna prehode Gruškovje in Zavrč najpogosteje potovali z mednarodno avtobusno progo.
 

Tudi izredni strokovni nadzor


Kot še pojasnjuje Droletova, je generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, ki je skupaj s policisti za notranjo varnost koordinirala delo v predmetni zadevi, poleg drugega že odredila izredni strokovni nadzor, da bi prevetrila učinkovitost izvajanja nadzora nad uslužbenci na mejnih prehodih. Zoper osumljene policiste so sicer zaradi kršitve delovnih obveznosti že stekli delavnopravni postopki za prekinitev delovnega razmerja, včeraj so v roke prejeli tudi suspenz. S svojim ravnanjem, ocenjujejo na policiji, so namreč škodili ugledu policije oziroma kršili pogodbene obveznosti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije