Komentar Dušana Malovrha: Vrnitev odpisanih šivilj

Slovenija uvede obvezno nošenje mask, Svetovna zdravstvena organizacija pa sporoča, da celo škodujejo.
Fotografija:
Odpri galerijo

Kako se vse obrne! Potem ko je globalni kapitalizem sesul tudi slovensko tekstilno industrijo in so nas že zdavnaj preplavili ceneni kitajski izdelki, so v najhujši svetovni krizi po drugi svetovni vojni popolnoma nepričakovano priplavale na površje stare sile – naše šivilje. Odpuščene, odpisane in pozabljene, k sreči pa ne tudi izumrle. Kljub temu da gre menda za poklic včerajšnjega sveta, je slovenska šivilja ohranila znanje in pokazala veliko srce, ko je bilo to najbolj treba. Ob izbruhu okužb z novim koronavirusom in pomanjkanju zaščitnih mask so mojstrice znova zagnale zaprašene šivalne stroje ali pa korenito spremenile proizvodni program. In zdaj cela Slovenija, od Ajdovščine do Zagorja ob Savi, šiva maske. Tudi tašča jo je že sešila, tako iz blaga, pralno. Zgleda lepo, če bo uspešno prestala testiranje, jo bom naročil tudi zase …

No, nato je kar naenkrat spet postala glavna tema znotraj in zunaj meja karantene polemika o tem, koliko zaščitne maske zares zaščitijo. Medtem ko s samega vrha medicinske stroke, Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), sporočajo, da maske za zdrave niso bistvenega pomena (kot so za bolne in medicince), in opozarjajo, da lahko ob neustrezni uporabi celo škodujejo, smo v Sloveniji v boju proti širjenju okužbe zapovedali tudi obvezno nošenje mask v vseh javnih (zaprtih) prostorih. Potem se pa znajdi v takem kaosu!

No, če se človek v skrbi za zdravje ozre na vzhod h Kitajcem in Korejcem, potem pa še na zahod k Italijanom in Špancem, bi moral biti odgovor na vprašanje maske da ali ne kot na dlani. Ne nazadnje so najbolj dosledni uporabniki mask Kitajci zajezili širjenje okužbe in zdaj širijo pomoč po vsem svetu, tudi v naše kraje – s kakim posrednikom à la Čeferin.
Bolje cvikni, nego flikni, raje prestrašen kot mrtev, rečejo južneje od nas. Se strinjam, problem je samo v tem, da v prosti prodaji certificiranih mask pri nas ni za dobiti, prav tako so sproti razgrabljeni in donirani izdelki reaktiviranih šivilj, nabava po spletu pa traja in še nategnejo te tiktak. Da bi jih kdo razdeljeval gospodinjstvom, tako kot počnejo denimo v Trstu, pa tudi še nisem slišal.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije