ZDA

Zvezdniški guverner tarča Hollywooda

Priljubljenost guvernerja ameriške zvezne države New York, ki je zrasla v koronakrizi, so zaznali tudi filmarji.
Fotografija: Guverner New Yorka Andrew Cuomo FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Guverner New Yorka Andrew Cuomo FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Če kakšnega politika podpira kar 77 odstotkov ljudi v javnomnenjskih anketah in 71 odstotkov brez kančka dvoma odobrava to, kar počne na svojem položaju, bi lahko hitro predvideli dvoje. Ali gre res za politika iz demokratične države ali pa je s svojim početjem ne glede na politični sistem dejansko naredil vtis na ljudi.
Znani igralec De Niro ne mara ameriškega predsednika Donalda Trumpa. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Znani igralec De Niro ne mara ameriškega predsednika Donalda Trumpa. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

V našem primeru gre za slednje, govorimo namreč o guvernerju ameriške zvezne države New York Andrewu Cuomu, ki ga je kriza zaradi koronavirusa v Združenih državah Amerike izstrelila naravnost med zvezde. Da je tako, govori tudi dejstvo, da ga kot demokratičnega guvernerja podpira kar 53 odstotkov republikanskih volivcev.
 

Politik številka ena


V dveh mesecih mu je namreč uspelo, da je iz ne prav izrazitega in povprečno priljubljenega guvernerja države New York postal politik številka ena, ne samo v domači državi in mestu, temveč ga kot zgled učinkovitega politika postavljajo v mnogo predelih ZDA, ki so v preteklih tednih postale država, ki jo je koronavirus najbolj prizadel, saj je samo v mestu New York zaradi njega umrlo že skoraj 20.000 ljudi, okuženih je bilo skoraj 190.000 ljudi. Številke za državo New York so še višje: več kot 340.000 okuženih in skoraj 27.000 mrtvih.
Robert De Niro in Stephen Colbert med oddajo The Late Show na televizijski mreži CBS FOTO: YOUTUBE
Robert De Niro in Stephen Colbert med oddajo The Late Show na televizijski mreži CBS FOTO: YOUTUBE

Popularnost med ljudmi je Andrew Cuomo pridobil na vsakodnevnih novinarskih konferencah. Že kmalu po tem, ko so na začetku marca v New Yorku prvi ljudje oboleli za koronavirusom, je postal prava zvezda. Na novinarskih konferencah, ki so jih prenašale vse televizije z grafi in razpredelnicami, je razlagal podrobnosti, kaj se dogaja v državi, in seveda tudi ukrepe svoje vlade. Zelo spreten je bil pri podajanju novic, tudi če so bile še tako slabe. Tako je njegova priljubljenost izjemno poskočila, ljudje so ga poslušali in mnogi so ga celo pozivali, naj se poteguje za predsedniško nominacijo, saj bi bil po podatkih zadnjih javnomnenjskih raziskav zelo resen konkurent, in to ne samo demokratičnemu predsedniškemu kandidatu Joeju Bidenu, ki se bo prvi torek v novembru na voliščih spopadel z Donaldom Trumpom za novega predsednika ZDA.
 

De Niro bi igral Cuoma


A Cuoma za zdaj položaj novega gospodarja v Beli hiši še ne zanima. Vsaj tako je že večkrat nakazal, bolj ga veseli, da so se nanj in njegovo veliko delo, ki ga je v nasprotju s Trumpom opravil v času koronakrize, spomnili v tovarni ameriških sanj – Hollywoodu. Ko je pred dnevi med priljubljeno pogovorno satirično oddajo Late Show z voditeljem Stephenom Colbertom nastopil igralec Robert De Niro, je povedal, da bi bil zelo počaščen, če bi lahko v kakšnem filmu v prihodnosti igral guvernerja Cuoma in prikazal njegovo početje med epidemijo koronavirusa.
»Cuomo počne to, kar bi moral delati predsednik, jaz ga tako vidim, opravlja namreč tisto, kar bi moral delati vsak predsednik,« je o Colbertu dejal De Niro, ki je sicer znan kot zelo piker kritik sedanjega prebivalca washingtonske Bele hiše.


Kako je de Niro jezen na Donalda Trumpa, pove tudi njegov stavek, da bi »seveda lahko v Ameriki to epidemijo preživeli veliko bolje, če bi idiot (De Niro je Trumpa že večkrat označil za idiota, pogosto ga imenuje tudi gangster predsednik) pravočasno potegnil prave poteze, poslušal opozorila, ki jih na začetku ni bilo tako malo. Sicer bi bilo hudo, a ne tako, kot je zdaj,« je svoje strupene puščice proti Donaldu Trumpu v zelo dobro gledanem televizijskem šovu Stephena Colberta izstrelil De Niro.
 

Prodane duše


Spravil se je še nad uradnike v Beli hiši in člane ameriške vlade, rekoč, da so tudi oni čisto zblazneli, kar sicer ni čudno, če so v bližini norega človeka, kar pa ne opravičuje tega, da ne naredijo ničesar. »Nihče v Beli hiši nima dovolj jajc, da bi se mu uprl. Le kaj jim je obljubil, da so svojo dušo raje prodali hudiču in brez besed delajo s tem človekom. To je noro,« je Colbertu še dejal De Niro, ki je jeseni lani v enem od intervjujev dejal, da bi bil najbolj srečen človek na svetu, če bi videl Donalda Trumpa za rešetkami.


Priljubljeni guverner Cuomo je naslednji dan, po De Nirovem nastopu v šovu Stephena Colberta, dejal, da bi bil zelo počaščen, če bi o njem naredili film z De Nirom v glavni vlogi. »Ojoj, kakšna čast bi bila to zame. Sem zelo velik ljubitelj De Nira. Mož je genij,« je dejal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije