BELORUSIJA

Izjemni posnetki s protesta, kot ga še ni bilo (VIDEO)

Zbralo naj bi se 200.000 ljudi.
Fotografija: Množični protesti v Minsku. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Množični protesti v Minsku. FOTO: Getty Images

Dolgoletni beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je odločno zavrnil možnost ponovitve predsedniških volitev, potem ko so volitve 9. avgusta, na katerih je, sodeč po uradnih izidih, slavil s kar 80 odstotki, sprožile val protivladnih protestov, kakršnih v Belorusiji po razpadu Sovjetske zveze še ni bilo.



Privrženci opozicije – med njimi so tudi številni zaposleni v velikih državnih podjetjih, ki v znak solidarnosti s protestniki stavkajo – oblastem očitajo, da so povsem priredile volilne izide in tako 65-letnemu Lukašenku zagotovile že šesti mandat na čelu države.

Po njihovem je resnična zmagovalka volitev 37-letna politična novinka Svetlana Tihanovska, ki je po uradnih izidih sicer prejela le dobrih deset odstotkov glasov, v resnici pa naj bi jih nekje med 60 in 70 odstotki. Tihanovska je sicer v začetku prejšnjega tedna zbežala v Litvo. Od tam je Lukašenka že večkrat pozvala k odstopu in zahtevala ponovitev volitev, danes pa je prvič tudi nedvoumno sporočila, da je pripravljena do izvedbe novih volitev prevzeti vodenje države.

A Lukašenko, ki Belorusijo s trdo roko vodi že skoraj četrt stoletja in se je na množične proteste odzval s krvavo represijo pripadnikov varnostnih sil, vsaj za zdaj ni pripravljen popustiti.

Konec tedna je bil tako Minsk prizorišče največjih protestov v zgodovini Belorusije, po nekaterih podatkih naj bi sodelovalo kar 200.000 ljudi. Zbrali so se sicer tudi Lukašenkovi podporniki, teh naj bi bilo več deset tisoč.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije