MATERIAL Z LUNE

Lastnica delčka Lune toži Naso

Prah je iz vesolja, so potrdili strokovnjaki. Vzorec je desetletnici podaril Armstrong.
Fotografija: Le redki vzorci z Lune so v zasebnih rokah. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Le redki vzorci z Lune so v zasebnih rokah. FOTO: Guliver/Getty Images

Material z Lune na Zemlji ni prav pogost. Astronavti z Apolla so ob vrnitvi domov s sabo prinesli precej Luninih vzorcev, ki pa niso v rokah javnosti. Laura Cicco iz Tennesseeja je ena redkih, ki je lastnica delčka Lune, povsem njen je, zato zdaj toži Naso, da bi poskrbela, da bi tudi ostal njen.

Grafologi so potrdili, da je sporočilo res napisal slavni astronavt.
Grafologi so potrdili, da je sporočilo res napisal slavni astronavt.

Komaj deset let je bila stara, takrat je živela v Cincinnatiju, ko je dobila majhno epruveto Luninega prahu, poleg tega pa še na roke spisano pisemce samega Neila Armstronga. "Lauri Ann Murray – Vso srečo! – Neil Armstrong, Apollo 11," piše. S slavnim vesoljskim popotnikom je bila takrat še Laura Murray povezana prek očeta, vojaškega pilota, Toma Murrayja, Armstrongovega prijatelja. Štiri leta je imela epruveto s sivim prahom v svoji sobi, potem pa je nanjo pozabila. Čez desetletja jo je našla v škatli z osebnimi predmeti njenih staršev, ki so umrli pred petimi leti, zdaj pa se na vse pretege trudi, da bi delček Lune za vedno ostal v njeni lasti. In to kar s tožbo, ki jo je pred dnevi vložila na zvezno sodišče. Pravi, da gre za proaktivni ukrep, s katerim bi Nasi preprečila možnost, da ji vzamejo dragoceni spomin. Povedati je treba, da Nasa od Ciccove ni hotela dobiti prahu, prav tako ni znano, ali so to nameravali, je pa agencija v preteklosti že iskala Lunarne artefakte, ki so nekako spolzeli iz njihovih rok. Najbolj znana je vreča, ki jo je uporabljal Armstrong med misijo Apolla 17, vladni uslužbenec pa jo je napačno označil in je šla po pomoti na dražbo. Nasa je storila vse, da bi jo dobila nazaj. Na koncu je sodišče sklenilo, da vlada vendarle ni zakonit in upravičen lastnik, vreča tako ostaja v zasebnih rokah.


Prah v epruveti, ki ga je v dar dobila Ciccova, so analizirali najmanj dvakrat, znanstveniki menijo, da je velika verjetnost, da gre res za vzorec z Lunine površine. Možnosti, da je material zemeljskega izvora, pa vendarle niso mogli povsem izključiti. Eden od strokovnjakov je v poročilu zapisal, da se je morda s prahom z Lune pomešalo nekaj tuzemskega. Grafologi so proučili sporočilo in sklenili, da ga je prav zares spisal slavni astronavt, je povedal njen odvetnik Christopher McHugh. No, kakor koli že, jasno je, da je lastnici precej dragocen spomin. In drag: kamna z Lune, ki ju sicer ni spremljalo astronavtovo pismo, sta lastniku prinesla 100.000 dolarjev. Nasa ju je starejšemu paru zasegla, zato sta vložila tožbo proti agenciji in zmagala, vlada pa jima je plačala sto tisočakov. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije