KORONA KALKULACIJE

Kdaj k frizerju in h kozmetičarki? Številke nakazujejo odgovor

Prvo sproščanje ob relativno nizkem številu novih okužb dosegljivo kmalu, vrnitev v šolske klopi za zdaj še bolj znanstvena fantastika.
Fotografija: Frizerji so morali konec oktobra zapreti svoje salone. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Frizerji so morali konec oktobra zapreti svoje salone. FOTO: Matej Družnik

Načrt, kdaj bi se lahko sproščali posamezni ukrepi, je razkril premier Janez Janša. Trenutno smo v t. i. črni fazi, ko je sedemdnevno povprečje novih okužb višje od 1350, v bolnišnicah pa več kot 1200 covid pacientov. O možnosti, da bi kmalu sprostili prve ukrepe in bi prišli v t. i. rdečo fazo, pa je minister za zdravje Tomaž Gantar odvrnil, da bi bilo to lahko dosegljivo v nekaj dneh. Vlada bo vsak dan sproti spremljala, ali je izpolnjen vsaj eden izmed pogojev za sproščanje ukrepov in če bo, bi jih lahko sprostili v dveh dneh. Preverili smo, kakšne dnevne koronaštevilke bi morali imeti v naslednjih dneh, da bi se to uresničilo, ob tem pa poudarjamo, da gre za izračune na ravni celotne države in ne po posameznih regijah.
 
Preberite tudi:

Minister povedal, kdaj bi se lahko zgodilo prvo sproščanje (VIDEO)
Strokovnjaki izračunali, da bi ukrepe lahko sprostili pred božičem


 


Rdeča faza

Sprosti se javni potniški promet v omejenem dosegu, odprejo muzeji, knjižnice, galerije, frizerji, manikura/pedikura. Pogoj: Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb pod 1350 in manj kot 1200 covid pacientov v bolnišnicah. Trenutno je sedemdnevno povprečje (od prejšnjega petka do četrtka) 1487,5, skupno število dnevno odkritih okužb v tem času pa 10413. Da bi torej npr. v sredo sprostili prve ukrepe, bi moralo biti od nedelje pa do ponedeljka (ko bi vlada odločala o tem) skupaj pod 9449 (1349,99 krat sedem) novoodkritih okužb. Od torka do četrtka je bilo potrjenih 5986 okužb, torej jih je od petka do vključno ponedeljka lahko še 3463 oziroma v povprečju 865,7 na dan, če hočemo doseči ta kriterij. Glede na pretekle izkušnje so številke ob koncih tedna (ob manj opravljenih testih) nižje, zato ta možnost ni povsem izključena. Da bi se število covid pacientov spustilo pod 1200 do ponedeljka je zelo malo verjetno, saj se zadnji teden število giblje med 1250 in 1300.

Oranžna faza

Bi bilo do ponedeljka možno, da bi dosegli kriterij za sprostitev ukrepov na oranžnem seznamu, torej da bi se odprle servisne dejavnosti, trgovine, vrtci in šole prve triade in učenci s posebnimi potrebami, športne aktivnosti na prostem, vključno s smučišči, zbiranje do 10 oseb, odprava prepovedi prehoda občinskih meja v vseh regijah, ki dosežejo to stanje? Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb bi moralo biti pod 1000, torej v sedmih dneh ne bi skupaj smeli na novo odkriti več kot 6.999 (999,99 krat sedem) okužb. Od torka do četrtka je bilo, kot že omenjeno, potrjenih 5986 okužb, torej jih je od petka do vključno ponedeljka lahko še 1.013 oziroma v povprečju 253,2 na dan, če hočemo doseči ta kriterij, kar pa je glede na krivuljo žal praktično nemogoče.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije