KORONAVIRUS

Minister povedal, kdaj bi se lahko zgodilo prvo sproščanje (VIDEO)

Trenutno smo v črni fazi in veljajo ukrepi, kakršne imamo, sproščanja pa ni.
Fotografija: Ljudje bi se radi družili. Takole je bilo ob prižigu lučk v Ljubljani.  FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Ljudje bi se radi družili. Takole je bilo ob prižigu lučk v Ljubljani.  FOTO: Voranc Vogel, Delo

Premier Janez Janša je v četrtek dopoldne objavil načrt sproščanja ukrepov oz. pogoje, pod katerimi se bodo sproščali. »Kot napovedano prejšnji teden je vlada pripravila sprotni načrt sproščanja ukrepov in obvladovanje epidemije. Potekalo bo postopoma, nadzorovano in sistematično. Zato bo za nekatere sproščanje prej, za druge kasneje,« je na novinarski konferenci po seji vlade dejal Jelko Kacin. »Trenutno smo v črni fazi in veljajo ukrepi, kakršne imamo. Vlada je vse ukrepe podaljšala.«

Vlada pa je tudi sprejela, da turistične bone podaljša do konca leta 2021.


Javna druženja prepovedana do nadaljnjega

Do nadaljnjega so prepovedana vsa druženja, kar pomeni da ne bo koncertov, predstav itd. Muzeji, knjižnice pa se bodo odprli, ko bo število okuženih in hospitaliziranih padlo. Kako in kdaj se bodo sproščali ukrepi, pojasnjuje minister za zdravje Tomaž Gantar. »Ukrepe lahko sproščamo, ko bomo imeli v bolnišnicah dovolj postelj za paciente, ki bi potrebovali bolnišnično zdravljenje. Ne samo zaradi covida, tudi drugi bolniki. Drugi dejavnik pa so okužbe. Mi smo v kriterij vključili sedemdnevno povprečje. Gre za povprečje, da ne bi predolgo ukrepov podaljševali in hkrati, da je še vedno varno in da se pokaže izboljševanje.« Dodal je, da se ne bo čakalo na četrtkove seje vlade, ampak se bodo ob dobrih številkah ukrepi sproščali sproti. »Pričakoval sem boljše rezultate ukrepov, ki smo jih sprejeli nazadnje, ker so precej strogi. Kljub temu smo dosegli izboljšanje in ni več eksponentne rasti, krivuljo smo zravnali. V zadnjem tednu, 10 dneh je število zasedenih postelj relativno konstantno.«


Ukrepi veljajo še naprej

Sprejeti ukrepi veljajo še naprej, ker smo še v 'črni coni'. »Prepričan pa sem, da bomo konec leta lahko preživeli nekoliko bolj sproščeno. Časa imamo še nekaj,« je dejal Gantar. Dodal je, da pa je vse odvisno od nas. 

Kdaj pa bi lahko prešli v 'rdečo fazo' in prvo sproščanje ukrepov? »Napovedovati naprej je težko, absolutno pa je število dosegljivo v nekaj dneh,« je dodal Gantar. Če se bo število okuženih in hospitaliziranih večalo, se bodo ukrepi še zaostrili. 

Kot smo že poročali, je bilo v sredo 6604 testov na novi koronavirus, od tega jih je bilo pozitivnih 1771. Umrlo je 45 oseb. Včeraj je bilo iz bolnišnic odpuščeno 76 pacientov, skupaj doslej 3661, na novo sprejetih pa 114. Bolnišnično oskrbo potrebuje 1289 ljudi, intenzivno nego pa 198. V UKC je bilo danes zjutraj nekaj več kot 300 bolnikov.  


Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič je poudaril, da se bo sprostil javni potniški promet, češ da se ni pokazalo, da je vir prenosa okužb. To se bo zgodilo ob prehodu iz črne v rdečo fazo (ko bo sedemdnevno povprečje dnevnih okužb pod 1350, število pacientov s covidom v bolnišnicah pa manjše od 1200). Nato bo po dveh dneh stekel javni potniški promet. 
 

Cepljenje bo plačano iz proračuna, pripravljen bo prednostni seznam

Sekretarka na direktoratu za zdravstveno varstvo ministrstva za zdravje Doroteja Novak Gosarič je spregovorila o strategiji cepljenja proti covidu 19. »Denar za cepiva, cepljenje, vsa potrebna logistika bo zagotovljeno iz proračunskih sredstev, zato bo cepljenje dosegljivo prav vsem ne glede na to, ali plačujejo zdravstveno zavarovanje ali ne.« Poimenskih seznamov ne bo. Bodo pa prvi stanovalci domov za starostnike in varovanci drugih centrov ter zdravstveno osebje.

»Cepljenje bo sprva centralizirano. Ko bo prvo cepivo na našem trgu, bo seveda cepiva manj kot dejanskih potreb. Zato bodo vnaprej pripravljeni prednostni seznami za cepljenje, razporejeni po vsej Sloveniji. Cepljenje bo sprva potekalo v bolnišnicah.« V drugi fazi cepljenja, ko bo na voljo več cepiv, bo centraliziran pristop kombiniran s cepljenjem na primarni ravni. V tretji fazi bodo cepili cepitelji, ki so izbrani zdravniki in tudi mobilne enote.


 

Preberite tudi:

Oglasil se je Janša, sedaj je znano, kdaj se bodo sproščali ukrepi

 

Zmotna napoved

Čeprav koronaštevilke tega po načrtu, ki ga je predstavil Janša, še ne nakazujejo, pa je novinar Kanala A Miha Orešnik dopoldne poročal, da bo vlada že konec tedna sprejela, da se odprejo del javnega prometa, muzeji, knjižnice, frizerji, manikura in pedikura. Vlada na četrtkovi seji na Brdu pri Kranju sicer ni sprostila ukrepov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije